Sarajevo: Potvrđena optužnica protiv 28 osoba zbog lažnih potvrda o vakcinaciji protiv COVID-a

0
Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Potvrđena optužnica protiv 28 osoba zbog lažnih potvrda o vakcinaciji protiv COVID-a
Foto: Saopštenje / Vakcinacija u DZ Omer Maslić

Tužilaštvo Kantona Sarajevo podiglo je, a Općinski sud u Sarajevu potvrdio optužnicu protiv 28 osoba zbog više koruptivnih krivičnih djela.

Optuženi su Nijaz Krupalija, Irma Burek-Džafović, Majda Musić, Nedim Ušanović i Anes Zaimović zbog krivičnih djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela i to, primanje dara i drugih oblika koristi, zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivotvorenje službene isprave, saopćeno je danas iz Tužilaštva KS.

Selvir Halilović, Damir Kontik, Nejra Lilić-Kontik, Samir Demir, Mustafa Dervišević, Sanela Badžak, Seid Hodžić, Almir Peštek, Asima Jajagić, Dino Jajagić, Nahida Brica, Bekim Vejseli, Asmir Hajdarević, Memiš Hajdarević i Asmir Kaplan optuženi su zbog krivičnog djela davanje dara i drugih oblika koristi, dok su Nijaz Mujan, Arnes Vranj, Mujo Berić, Nedžad Klarić, Atif Okerić, Ajdin Okerić, Najil Čarković, Mirza Izmirlija optuženi za krivično djelo davanje lažnog iskaza.

Ambasada SAD o snimku koji je objavio Konaković: 'Novinari moraju obavljati posao bez prijetnji'

Ambasada SAD o snimku koji je objavio Konaković: 'Novinari moraju obavljati posao bez prijetnji'

Nijaz Krupalija, vozač saniteta u Domu zdravlja "Omer Maslić", Anes Zaimović, medicinski tehničar u Općoj bolnici "Prim. Dr. Abdulah Nakaš", Nedim Ušanović, referent osiguranja u Općoj bolnici, Irma Burek Džafović i Majda Musić medicinske sestre koje su radile na vakcinalnom punktu u Domu zdravlja "Omer Maslić" terete se da su se od oktobra 2021. do marta 2022. godine udružili u grupu koja je u bazu podataka Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo unosila lažne podatke da su osobe vakcinisane i na osnovu toga im za novac izdavali potvrde o vakcinaciji na području Kantona Sarajevo.

Za takve lažne potvrde naplaćivali su iznos od 100 do 800 KM.

Postupajuća tužiteljica je u optužnici predložila Irmi Burek-Džafović i Majdi Musić zabranu obavljanja poslova zdravstvenog radnika u javnim zdravstvenim ustanovama u trajanju od deset godina, računajući od dana pravosnažnosti odluke. Za glavni pretres predloženo je saslušanje 38 svjedoka, vještaka iz oblasti kriminalistike i vještaka za mobilne telefonske uređaje i telekomunikacione tehnologije te izvođenje oko 200 materijalnih dokaza, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije