! / Sarajevo: SIPA uhapsila četiri osobe zbog prevara teških više miliona eura

29. 10. 2020. u 16:51:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 51

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su na području Kantona Sarajevo i Istočnog Sarajeva, u akciji Transfer uhapsili četiri osobe.

Uhapšeni su zbog krivičnih djela "Udruživanje radi činjenja krivičnih djela", "Prevara", "Krivotvorenje isprave", "Neovlašteni pristup sistemu i mreži elektronske obrade podataka" te "Pranje novca", saopćeno je iz SIPA-e.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti traženi naredbama, odnosno veća količina računara i računarske opreme, mobilnih telefona, poslovne dokumentacije, te drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Osumnjičene osobe terete se da su u saradnji sa drugim osobama organizirale grupu ljudi, od kojih su većina državljani Bosne i Hercegovine, te državljani Republike Hrvatske, Republike Srbije, Crne Gore, Republike Mađarske i Republike Slovenije, koji su nezakonito putem interneta prikupljali podatke od pravnih osoba iz Republike Austrije i Savezne Republike Njemačke, zatim izvršili krivotvorenje naloga za plaćanje koje su dostavljali bankama u Republici Austriji i Saveznoj Republici Njemačkoj te na osnovu tih krivotvorenih naloga uplaćivali novac na račune kojima su raspolagali u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Nakon toga, osumnjičeni su novac sa računa podizali, čime su stekli nezakonitu imovinsku korist od više miliona eura.

Osumnjičene osobe privedene su u prostorije SIPA-e i nad njima se vrši kriminalistička obrada.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)