S otpada u Sarajevu uklonjene 2.5 tone topovske i haubičke municije

Radiosarajevo.ba
S otpada u Sarajevu uklonjene 2.5 tone topovske i haubičke municije
Timovi Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) za uništavanje eksplozivnih sredstava s otpada sekundarnih sirovina u sarajevskom naselju Bačići, općina Novi Grad Sarajevo, uklonili su 884 komada topovske i haubičke municije.

Ova municija, kalibra 20 do 155 milimetara pronađena je prilikom raščišćavanja ovog prostora, te je po primljenoj prijavi formiran operativni plan za njeno uklanjanje, saopćeno je iz FUCZ-a.

Planom je bio predviđen pregled i razvrstavanje pronađenih eksplozivnih sredstava te njihovo zbrinjavanje prema stepenu rizika koji svako pojedinačno sredstvo predstavlja. Nakon što je svako sredstvo pregledano i utvrđeno njegovo stanje izvršen je njihov transport u magacin za privremeno odlaganje eksplozivnih sredstava gdje će biti do uništenja.

Nasreću, nijedno sredstvo nije bilo nestabilno da bi moralo biti uništavano na mjestu pronalaska. Osiguranje prostora otpada tokom realizacije zadatka  i pratnju transporta izvršili su pripadnici policijskih stanica Novi Grad i Vogošća. Kako se radi o velikoj količini eksplozivnih sredstava, čija je bruto masa cca 2,5 tone, uništavanje će biti pažljivo isplanirano kako bi bilo izvedeno na najsigurniji i najefikasniji način.

Ovo je pojedinačni zadatak s najvećom količinom uklonjenih eksplozivnih sredstava koji su pripadnici FUCZ izvršili u posljednjih deset godina, a broj uklonjenih topovskih i haubičkih granata na ovom zadatku je veći od ukupnog broja ovakvih granata uklonjenih tokom 2016. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije