Razbojnici su osuđeni na pet godina zatvora: Od žrtve oteli blizu deset maraka i vlažne maramice

2
Radiosarajevo.ba
Razbojnici su osuđeni na pet godina zatvora: Od žrtve oteli blizu deset maraka i vlažne maramice
Foto: Pexels / Vlažne maramice

Kantonalni sud u Zenici osudio je Elvisa Dervića (39) i Larisa Čovića (40) na pet godine zatvora za razbojništvo nad S.Ć. od kojeg su uz prijetnju uzeli blizu deset maraka i vlažne maramice.

Ovom prvostepenom i nepravosnažnom presudom Derviću je izrečena kazna zatvora u trajanju od tri godine i mjeru obaveznog liječenja od zavisnosti, a Čović je osuđen na dvije godine zatvora. Oni su prema presudi, 20. juna prošle godine oko 12:50 časova u mjestu Skenderovići, na području Kaknja napali S.Ć.

Prvo su išli fordom kojim je upravljao Čović, dok se na mjestu suvozača nalazio I. Z. a na zadnjem sjedištu je bio Dervić, te su se iz Kaknja zaputili ka Ponijerima. Tokom vožnje došlo do verbalnog sukoba između Dervića i I.Z. zbog čega je I.Z. izašao dok su optuženi nastavili dalje. Zaustavili su se na proširenju puta, a Dervić je izašao i prišao automobilu marke Reno u kojem je na mjestu vozača sjedio S.Ć. od kojeg je tražio novac kako bi se prebacio do Vareša.

Skandalozni Dodik gostovao kod Hadžifejzovića: Nudi novac da se RS otcijepi, trguje s Potočarima?!

Skandalozni Dodik gostovao kod Hadžifejzovića: Nudi novac da se RS otcijepi, trguje s Potočarima?!

Oštećeni mu je dao jednu do dvije marke, ali je Dervić iz pretinca vrata uzeo jedan paket vlažnih maramica, nakon čega se vratio i sjeo u Čovićevo vozilo pa su otišli do mjesta Tršće. Potom su se u dogovoru vratili na isto mjesto i autom popriječili put vozilu S.Ć. Dervić je prišao i otvorio suvozačeva vrata na vozilu S.Ć. držeći u ruci šrafciger čiji vrh je usmjerio u predjelu njegovog stomaka i zaprijetio mu: "Nemoj da krv padne".

Oštećeni je pokušao da mu uzme šrafciger koji je on povukao unazad te mu ponovo zatražio novac.

"S.Ć. je strahu za život iz pantalona izvadio i dao mu oko deset maraka u kovanicama i rekao da više nema kod sebe novca i pokazujući prazan novčanik. Za to vrijeme je pored vozačevih vrata stajao Čović, koji je takođe žrtvi pritetio: Daj mu brate pare, zbost će te. U međuvremenu iz pravca Kaknja naišlo je nepoznato vozilo a Čović je otišao da preparkira svoj auto i to je S.Ć. iskoristio i pobjegao prema Kaknju", navodi se u presudi.

Oštećeni je sve prijavio policiji u Kaknju i oni su nedugo zatim na lokalitetu mjesta Vukanovići pronašli auto pored kojeg su zatekli Dervića i Čovića i uhapsili ih, pišu Nezavisne.com.

"Oni su oštetili S. Ć. za iznos od najmanje deset maraka i prijetnjom da će napasti na život drugoga uz upotrebu opasnog oruđa oduzeli tuđu pokretninu s ciljem da njenim prisvajanjem pribave protivpravnu imovinsku korist za sebe, čime su počinili krivično djelo razbojništva iz člana 289. stav 2. u vezi sa stavom 1. i članom 31. KZ F BiH", stoji u presudi.

Optuženom Derviću se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 21. juna 2023. godine do 5. februara 2024. godine. Čoviću se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od 21. juna 2023. godine do 19. jula 2023. godine. Oni su presudom oslobođeni  obaveze naknade troškova krivičnog postupka i oni padaju na teret sredstava suda.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije