Potjernica za Đorđem Ćulumom zbog nedolaska na suđenje

Radiosarajevo.ba
Potjernica za Đorđem Ćulumom zbog nedolaska na suđenje
Foto: BIRN-a BiH / Okružni sud u Banjoj Luci

Okružni sud u Banjoj Luci raspisat će potjernicu za Đorđem Ćulumom jer se nije pojavio na posljednja dva ročišta u predmetu “Trezor”, gdje mu se sudi za učestvovanje u pljački gotovo dva miliona maraka. Odluku o raspisivanju potjernice donio je predsjednik Sudskog vijeća Branimir Jukić nakon što se Ćulum nije pojavio na ročištima 25. septembra i 3. oktobra.

“U slučaju da on uskoro ne bude uhapšen, predmet protiv njega će se razdvojiti u odnosu na ostale optužene”, rekao je Jukić.

U ovom predmetu, pored Ćuluma, sudi se i Siniši Straživuku, Milošu Mrđanu, Tomislavu Kneževiću, Željku Pavloviću i Aljoši Galiću.

Njih optužnica Republičkog tužilaštva tereti da su u raznim razbojništvima ukrali gotovo dva miliona maraka.

Ćulum se na početku suđenja nalazio u zatvoru zbog služenja kazne za druga krivična djela, ali je pušten na slobodu poslije odsluženja kazne.

Nakon što je jedan od optuženih u ovom predmetu prijetio sudiji, suđenje je u jednom trenutku prekinuto i vrećano na početak.

U međuvremenu je Ćulum pobjegao i više se nije pojavljivao u sudnici.

Republičko tužilaštvo tereti optužene u predmetu “Trezor” da su djelovali kao organizovana grupa, koja je od 2008. do 2011. godine počinila više razbojništava na području Banjaluke i Prijedora u kojima su ukrali oko dva miliona maraka. Optuženi su i za pljačku “Komercijalne banke” u centru Banjaluke, u kojoj je ukradeno više od milion maraka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije