Prevare na internetu: Jedanaest osoba osumnjičeno da su građane oštetili za više od 100.000KM

0
AA
Prevare na internetu: Jedanaest osoba osumnjičeno da su građane oštetili za više od 100.000KM
Foto: Pexels / Ilustracija

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske realizovali su kriminalističku istragu kodnog naziva 'Tiket' u okviru koje se sumnjiči 11 osoba da su počinile krivična djela prevara i pranje novca.

Osumnjičeni su sa područja Trebinja, Foče i Čajniča, na društvenim mrežama Facebook i Instagram reklamirali da posjeduju informacije o namještenim sportskim mečevima.

"Izvršeni su pretresi na 11 lokacija na području Foče, Trebinja i Čajniča i tom prilikom policijski službenici su pronašli i oduzeli predmete koji se dovode u vezu sa izvršnjem navedenih krivičnih djela. Slobode je lišeno osam od 11 osumnjičenih, dok su tri lica bila nedostupna. Lica lišena slobode su nakon kriminalističke obrade, puštena na slobodu", saopšteno je iz MUP-a RS-a.

Podcast s Armom: Nermina Alihodžić Usejnovski i vizija nastavnice o bosanskom obrazovnom horizontu

Podcast s Armom: Nermina Alihodžić Usejnovski i vizija nastavnice o bosanskom obrazovnom horizontu

SIPA "češljala" stan u Žepču, evo šta su oduzeli

SIPA "češljala" stan u Žepču, evo šta su oduzeli

Pojašnjeno je da su osumnjičeni navedena krivična djela počinili tako što su se, u proteklom vremenskom periodu, putem profila na društvenim mrežama Facebook i Instagram, reklamirali da posjeduju informacije o namještenim sportskim mečevima.

Pomoću aplikacija za komunikaciju putem interneta (Viber, WhatsApp, Messenger) su stupali u kontakt sa oštećenim osobama iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore i drugih zemalja, te su ih lažnim prikazivanjem i prikrivanjem činjenica, držali u zabludi, u pogledu toga da posjeduju informacije o namještenim sportskim mečevima.

Dodaje se da su navodili oštećene da, putem servisa za slanje novca "Western Union", "RIA-e money transfer", "Međunarodna poštanska uputnica" i "Moneygram", uplaćuju novac u svrhu navodnog klađenja, na ime lica koja su angažovana za te potrebe, kao i na imena samih osumnjičenih.

FUP uputio važno upozorenje građanima: "Proteklih dana sve više vidimo ovu prevaru"

FUP uputio važno upozorenje građanima: "Proteklih dana sve više vidimo ovu prevaru"

"Po izvršenoj uplati novca, oštećeni su u daljnjoj komunikaciji održavani u zabludi da su ostvarili dobitak na kladionici (osumnjičeni su im slali fotografije falsifikovanih dobitnih tiketa i uplatnica novca na ime oštećenih) te im je, u ime različitih izmišljenih troškova i provizija za slanje novca, traženo da uplate još novca", saopšteno je iz MUP-a RS.

Dodaju da protivpravna imovinska korist nastala vršenjem tih krivičnih djela iznosi više od 100.000 KM.

"Apelujemo na građane da prilikom komunikacije na društvenim mrežama budu oprezni i ne vjeruju osobama koje kreiraju profile na kojima objavljuju fotografije novca, nakita, navodno dobitnih tiketa, kao i izjava osoba, koje su navodno ostvarile novčani dobitak sarađujući sa njima. Naglašavamo da se u ovim slučajevima uvijek radi o pokušaju prevare", navode iz MUP-a RS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije