Presuda za pokušaj ubistva u Brčkom: Iz pištolja ranio muškarca, dobio sedam i po godina zatvora

0
Radiosarajevo.ba
Presuda za pokušaj ubistva u Brčkom: Iz pištolja ranio muškarca, dobio sedam i po godina zatvora
Foto: Otisak.ba / Policija Brčko Distrikta

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je optužbe protiv Osmana Husejnovića (34) optuženog da je prije dvije godine godine u brčanskom naselju Prutače hicima iz pištolja pokušao ubiti N. A.

Nakon glavnog pretresa pred Osnovnim sudom Distrikta Husejnović je za pokušaj ubistva i neovlašteno držanje oružja nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam i po godina zatvora.

Husejnović je optužen da je 10. marta 2021. godine, oko tri sata poslije ponoći u naselju Prutače, u neposrednoj blizini trgovačkog objekta "Omer prom", iz pištolja kojeg je nelegalno posjedovao, pucao na N. A. u namjeri da ga ubije. Husejnoviću se stavlja na teret da je na oštećenog, koji se tu dovezao i zaustavivši automobil kod navedenog objekta krenuo prema njemu, ispalio dva hica od kojih je jedan pogodio oštećenog u predjelu stomaka nanijevši mu teške tjelesne povrede opasne po život.

Radončić: 'Bakir Izetbegović brani Novalića zbog Sebije'

Radončić: 'Bakir Izetbegović brani Novalića zbog Sebije'

Nakon toga, on se automobilom udaljio u nepoznatom pravcu, dok je oštećeni prevezen u brčanski medicinski centar - navodi se u optužnici. Pokušaju ubistva prethodila je kraća rasprava između njih dvojice kojom su nastavili međusobni konflikt ranije započet u Brčkom.

Husejnovića je ubrzo uhapsila brčanska policija i odmah ga predala Tužilaštvu, koje je zbog opasnosti od bjekstva predložilo sudu da mu odredi pritvor.

"Nakon provedene istrage, Tužilaštvo je podiglo optužnicu tereteći Husejnovića za krivično djelo ubistva (iz člana 163 stav 1 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH), u pokušaju, kao i za krivično djelo neovlaštene nabavke, držanja ili prodaje oružja ili bitnih dijelova za oružje (iz člana 65 Zakona o oružju i municiji Brčko distrikta BiH). Po održanom glavnom pretresu, on je pred Osnovnim sudom nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od sedam godina i šest mjeseci. Za pokušaj ubistva optuženom je prethodno utvrđena pojedinačna kazna zatvora od sedam godina, dok mu je za neovlaštenu nabavku i držanje oružja utvrđena pojedinačna zatvorska kazna od deset mjeseci. Na prijedlog Tužilaštva, izrečena mu je i mjera sigurnosti oduzimanja predmeta -
pištolja marke CZ M70 kalibra 7,65 milimetra, koji će se uništiti u skladu s presudom. Jednako kao i Tužilaštvo, presudu Osnovnog suda optuženi može pobijati žalbom", saopćeno je iz Tužilaštva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije