Presuda u Brčkom: Za podstrekavanje na paljenje vozila i bacanje bombe osuđen na 26 mjeseci zatvora

0
Radiosarajevo.ba
Presuda u Brčkom: Za podstrekavanje na paljenje vozila i bacanje bombe osuđen na 26 mjeseci zatvora
Foto: Otisak.ba / Policija Brčko Distrikta

Osnovni sud u Brčkom osudio je Nikolu Kokanovića (20) zbog podstrekavanja drugih osoba na izazivanje opće opasnosti podmetanjem požara i eksplozije u Brčkom prošle godine.

Za podstrekavanje na izazivanje opće opasnosti paljevinom automobila skupštinskog zastupnika i bacanjem bombe na ugostiteljski objekt, kao i za nedozvoljeno držanje oružja, on je danas nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od dvije godine i dva mjeseca zatvora.

Kokanović je optužen da je najprije podstrekao Nedeljka Trifkovića da, za novac, podmetne požar na automobilu zastupnika u Skupštini Distrikta Uroša Vojnovića. Kako se navodi u optužnici, on je Trifkovića, pošto je pristao, odvezao do kuće oštećenog pokazavši mu vozilo koje će zapaliti.

U parku ispred Predsjedništva BiH pronađeno tijelo: Policija i Hitna pomoć na terenu

U parku ispred Predsjedništva BiH pronađeno tijelo: Policija i Hitna pomoć na terenu

Osuđeni Elvis Salčinović i ekipa: Za pranje novca, mito i trgovinu ljudima dobili 33 godine zatvora

Osuđeni Elvis Salčinović i ekipa: Za pranje novca, mito i trgovinu ljudima dobili 33 godine zatvora

Trifković je zatim 29. maja oko dva sata, držeći u ruci plastičnu flašu napunjenu benzinom prišao vozilu koje je bilo parkirano na trotoaru ispred dvorišta porodične kuće Vojnovića, a zatim posipanjem te zapaljive tečnosti i otvorenim plamenom izazvao požar koji je potpuno uništio Vojnovićev automobil.

Kokanović je optužen i za podstrekavanje na izazivanje opće opasnosti izazivanjem požara na automobilu Milenka Perendije, koji je putem maloljetnog N. M. podmetnut 15. jula, ali i bacanjem eksplozivne naprave na ugostiteljski objekat "Dos Manos", u naselju Kolobara, 17. avgusta prošle godine. Deset dana kasnije, Kokanović je uhapšen i odmah pritvoren, a po okončanju proširene istrage, on je pred Osnovnim sudom optužen za krivično djelo Izazivanje opće opasnosti, u podstrekavanju.

Njemu je istom optužnicom stavljeno na teret i krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija, jer je neovlašteno nabavio i držao ručnu bombu M 52, koju je N. M. ponjegovim uputama aktivirao i bacio na "Dos Manos".

Tokom suđenja pred Osnovnim sudom Brčko distrikta, Kokanoviću su dokazane optužbe za podstrekavanje na izazivanje opće opasnosti paljevinom automobila Vojnovića i bacanjem bombe na "Dos Manos", kao i optužbe koje se odnose na nedozvoljeno držanje eksplozivnih
materija.

Kokanović je oslobođen od optužbe za podstrekavanje na izazivanje opće opasnosti podmetanjem požara na automobilu Milenka Perendije. Kao i Tužilaštvo distrikta Brčko, on presudu može pobijati žalbom, nakon dostavljanja njenog pisanog otpravka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije