Presuda u BiH: Ukrajincima devet godina zatvora, sa bakomata "skinuli" 2,6 miliona KM

1
Radiosarajevo.ba
Presuda u BiH: Ukrajincima devet godina zatvora, sa bakomata "skinuli" 2,6 miliona KM
Foto: RTV Slon / Kantonalni sud Tuzla

Kantonalni sud Tuzla osudio je dva ukrajinska državljana Dmytro Boikova (40) i Oleksandra Zaitseva (59) zbog krivičnog djela organizirani kriminal u vezi sa krivičnim djelom računarska prevara.

Sud je Boiku izrekao kaznu zatvora u trajanju od pet godina, a za Zaitseva u trajanju od četiri godine. Radi se o prvostepenoj i nepravosnažnoj presudi.

Podsjetimo, optuženi se terete da su krajem januara i početkom februara 2020. godine, sa još pet državljana Ukrajine, kao dio grupe za organizirani kriminal, u više kantona i gradova na području Federacije BiH, koristeći različite sofisticirane računarske alate i programe, pristupali bankomatima "Sberbank BH Sarajevo" na 24 lokacije sa kojih su preuzimali veće iznose novca, te sebi i drugim članovima grupe pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 2.600.000 KM.

Osvježite zidove bez krečenja: Sve što treba je da ih očistite ovom smjesom

Osvježite zidove bez krečenja: Sve što treba je da ih očistite ovom smjesom

[related]https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna-i-hercegovina/potvrdeno-bivsi-direktor-bh-firme-osuden-na-pet-godina-zatvora/462123[/related]

Boiko i Zaitsev su prilikom izvršenja krivičnog djela uhapšeni u Bihaću, kada su sa bankomata pomenute banke neovlašteno podigli novac u iznosu od oko 100.000 KM. Novac je oduzet i vraćen vlasnicima.

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona je u saradnji sa Federalnom upravom policije i drugim policijskim agencijama preuzelo istražne radnje za cijelo područje FBiH i vodilo istragu protiv ukupno sedam Ukrajinaca.

Međutim, obzirom na to da je pet Ukrajinaca nedostupno pravosudnim organima u BiH, krivično gonjenje protiv pet članova grupe za organizirani kriminal je ustupljeno ukrajinskim agencijama za provođenje zakona i pravosudnim institucijama.

Kantonalni sud Tuzla je, nakon izricanja prvostepene presude, na prijedlog Tužilaštva produžio optuženima mjeru pritvora za još devet mjeseci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije