Predložen pritvor za uhapšene advokate i sudske kurire

S. H.
Predložen pritvor za uhapšene advokate i sudske kurire
Tužilaštvo Kantona Sarajevo uputilo je Kantonalnom sudu prijedlog o određivanju pritvora uhapšenima advokatima u akciji "Kurir" koju je FUP proveo prije dva dana.

Postupajući tužilac Tužilaštva KS-a predložio je da se Esadu Hrvačiću, Ismetu Hamziću, Samini Skopak, Muameru Piti i Zaimu Spahoviću odredi jednomjesečni pritvor, potvrdila je za Radiosarajevo.ba glasnogovornica ovog Tužilaštva Azra Bavčić.

Pritvor za ove osobe predložen je zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, mogućeg prikrivanja dokaza, kao i opasnosti da bi mogli ponovo počiniti krivično djelo.

Za zaposlenicu advokata Hamzića Vildanu Ligatu i advokaticu Selmu Taraniš predložene su mjere zabrane - napuštanje mjesta boravišta i kontakta sa svjedocima, navela je Bavčić za Radiosarajevo.ba. 

"Oni se terete da su kao grupa za organizirani kriminal izdejstvovali donošenje presuda pred Općinskim sudom u Sarajevu i tako nezakonito vršili prenos vlasništva nad oko 70 nekretnina na području Kantona Sarajevo čime su sebi i drugima pribavili veću protupravnu imovinsku korist", kazala je za Radiosarajevo.ba Azra Bavčić.

Radi se o osobama koje se dovode u vezu s krivičnim djelima "organizirani kriminal", a u vezi s krivičnim djelima "zloupotreba položaja ili ovlaštenja" i "krivotvorenje službene isprave".

Kako nam je rekla Bavčić, ovoj akciji prethodila je kompleksna istraga, a predistražne i istražne radnje trajale su više od godinu dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije