FUP uhapsio sedam osoba: Ovo su njihova imena

N. K.
FUP uhapsio sedam osoba: Ovo su njihova imena
Arhiv / Ilustracija
U akciji Kurir koju su danas izveli pripadnici Federalne uprave policije (FUP) na području Kantona Sarajevo uhapšeno je sedam osoba i pretresi su gotovo završeni na svim lokacijama

Policijski službenici FUP-a su nakon višemjesečne istrage, u ranim jutarnjim satima, pod nadzorom Tužilaštva Kantona Sarajevo, započeli realizaciju operativne akcije "Kurir" na području KS-a.

Značajnu ulogu u realizaciji te akcije pružila je Obavještajno-sigurnosna agencija BiH te Ministarstavo za unutrašnje poslove KS-a.

"Oni se terete da su kao grupa za organizirani kriminal izdejstvovali donošenje presuda pred Općinskim sudom u Sarajevu i tako nezakonito vršili prenos vlasništva nad oko 70 nekretnina na području Kantona Sarajevo čime su sebi i drugima pribavili veću protupravnu imovinsku korist", kazala je za Radiosarajevo.ba Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS-a.

U sklopu navedene akcije, a po naredbama Kantonalnog suda u Sarajevu, izvršeni se pretresi na deset lokacija na području Sarajeva, a tom prilikom, kako nezvanično saznajemo, uhapšeni su advokati Esada Hrvačić, Ismet Hamzić, Samina Skopak i Selma Taraniš.

Također, uhapšena je i Vildana Ligata, zaposlenica kod advokata Hamzića, te Muamer Pita, zaposlenik Općinskog suda u Sarajevu, i kurir u Sudu Zaim Spahović. 

Radi se o osobama koje se dovode u vezu s krivičnim djelima "organizirani kriminal", a u vezi s krivičnim djelima "zloupotreba položaja ili ovlaštenja" i "krivotvorenje službene isprave".

Kako nam je rekla Bavčić, ovoj akciji prethodila je kompleksna istraga, a predistražne i istražne radnje trajale su više od godinu dana. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije