Predložen pritvor za devet muškaraca iz Kladnja i Olova

1
Radiosarajevo.ba
Predložen pritvor za devet muškaraca iz Kladnja i Olova
Foto: SIPA / Ilustracija (Na slici nije događaj iz teksta)

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona stavilo je Općinskom sudu u Živinicama prijedlog za određivanje mjere jednomjesečnog pritvora za devet osoba iz Kladnja i Olova koji su u periodu 2020. i 2021. godine počinili veći broj krivičnih djela na području Kladnja, te drugih mjesta u Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu.

Mjera pritvora je predložena za: Senada Mezetovića (25), Kedina Halilovića (23), Muhameda Mezetovića (30), Husejina Mezetovića (23), Asmira Mezetovića (31), Mirsada Avdibegovića (49), svi iz Kladnja, te za Nisveta Bešliju (42), Admira Čolakovića (35) i Anesa Jusufbašića (32) iz Olova.

Senad Mezetović i Asmir Mezetović su osumnjičeni za krivična djela teška krađa, šumska krađa i neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Ko je Haris Behram? Mostarac se predstavljao kao biznismen i filantrop, uhapšen kao dio narkokartela

Ko je Haris Behram? Mostarac se predstavljao kao biznismen i filantrop, uhapšen kao dio narkokartela

Kedin Halilović i Husejin Mezetović za produženo krivično djelo teška krađa. Muhamed Mezetović za teške krađe i neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga.

Nisvet Bešlija i Admir Čolaković za krivična djela šumska krađa i krivotvorenje isprave. Mirsad Avdibebegović za šumsku krađu, te Anes Jusufbašić za krivično djelo neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

Istraga je otvorena i protiv još dvije osobe, Š.K zbog krivičnog djela šumska krađa, te J.H zbog krivičnog djela neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, ali su nakon ispitivanja pušteni da se brane s slobode.

Podsjećamo Sektor kriminalističke policije MUP-a TK je nakon višemjesečne istrage i obavljenih pretresa na području Kladnja, i uz asistenciju MUP-a Ze-Do kantona na području Olova, dostavio Tužilaštvu TK izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i predao u nadležnost osumnjičene.

Dio osumnjičenih se tereti za 17 teških krađa i krađa u kojima su pribavili korist i oštetili vlasnike privatnih ili društvenih objekata na području Kladnja za više od 70.000 KM. Osumnjičeni su da su provaljivali u privatne kuće, pomoćne objekte ili obavljali krađe na objektima u državnom vlasništvu i otuđivali mašine, alate, kućne uređaje i namještaj, tehničku opremu, lovačke puške i opremu, saobraćajnu signalizaciju, nakit, satove , muzičku opremu i druge vrijedne stvari.

Također, šest osoba je osumnjičeno da su počinili dvije šumske krađe kojima su pribavili sebi korist i oštetili privatne vlasnike i šumu u društvenoj svojini, u jednoj od krađa, u iznosu većem od 70.000 KM i u drugoj krađi za još neutvrđeni iznos ukradenih trupaca i drvne građe.

Pet osumnjičenih se tereti da su u tokom 2020. i 2021. godine nabavljali i prodavali većem broju osoba opojnu drogu amfetamin (speed) na području Kladnja, Tuzle i Olova. Prilikom pretresa prostorija je kod Senada Mezetovića pronađeno oko 600 grama amfetamina, te kod Anesa Jusufbašića manje količine amfetamina i marihuane pripremljenih za dalju prodaju. Prilikom pretresa pronađeni su i drugi predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem ovih krivičnih djela, oružje, municija, novac i drugi predmeti.

Istraga u ovom predmetu se nastavlja, navodi se u saopćenju Kantonalnog tužilaštva TK.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije