Predložen pritvor 26-godišnjem pedofilu iz BiH: Pokušao namamiti dječaka

Radiosarajevo.ba
Predložen pritvor 26-godišnjem pedofilu iz BiH: Pokušao namamiti dječaka
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Postupajuća tužiteljica Kantonalnog tužilaštva predložila je Općinskom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenom inicijala D.K. zbog krivičnog djela iskorištavanje djeteta ili maloljetnika radi pornografije.

Pritvor predložen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogao ponoviti krivično djelo. Hapšenje ove osobe je uslijedilo nakon višemjesečne istrage Tužilaštva KS, FUP-a i MUP-a BPK, potvrđeno je iz Kantonalnog tužilaštva.

Podsjetimo, D. K. se sumnjiči da se koristeći znanjima i vještinama iz oblasti informacionih tehnologija, na društvenoj mreži Instagram, kreirao korisnički račun sa kojeg je od dana 16. aprila 2020. godine uspostavio "on-line" komunikaciju s dječakom od 11 godina pri tome se predstavljajući se kao sedamnestogodišnja djevojka, iako je prethodno upoznat da razgovara sa jedanestogodišnjakom, istom poslao fotografije seksualno-eksplicitnog sadržaja, a u nastavku razgovora zahtjevao od njega fotografije istog sadržaja, odnosno pokušavajući istog navesti da izvrši snimanje fotografskog zapisa, saopćeno je iz FUP-a.

U nastavku međusobne komunikacije osumnjičeni je zahtjevao sastanak s dječakom na području Sarajeva, s ciljem seksualnog iskorištavanja istog.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbe Općinskog suda u Goraždu izvršen je pretres stambenog objekta koji koristi osumnjičeni, kojom prilikom je pronađen i oduzet računar, tablet i mobilni tel. aparati koji su korišteni prilikom izvršenja predmetnog krivičnog djela, a koji će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije