Banja Luka / Poznato ko su vođe kriminalne grupe uhapšene u akciji "Kodeks"

06. 12. 2021. u 21:47:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Policijskom akcijom kodnog naziva Kodeks u Banjoj Luci je razbijena kriminalna grupa koja se duže vremena bavila prodajom droge na području Banja Luke, a prilikom hapšenja oduzeto je više od dva kilograma narkotika. 

Kako Srpskainfo saznaje, vođe ove grupe su bili Milorad Vuković zvani Luis i Luka Brković. Luis je godinama poznat policiji po krivičnim djelima, a i visokorangirani je član moto kluba United tribuns, a koji je Njemačka prije par godina označila kao državnu opasnost.

Brković je jutros izbjegao hapšenje, a kako Srpskainfo saznaje, on se trenutno nalazi u Srbiji.

"Osim Luisa, uhapšeni su i Darko Jarić, Petar Marjanović, Aljoša Marković, Filip Bojić, Goran Đurica, Vladimir Zečić i Dragan Dragičević", rekao je izvor Srpskainfo.

Darko Jarić je bivši bokser i zaposlen je u jednoj državnoj instituciji, a hapšen je ranije zbog krađa i napada, Brković je takođe poznati kik-bokser iz Banja Luke, a koji se navodno nalazi na turniru. Osumnjičeni Đurica je vlasnik teretane Univerzum koja se nalazi u centru Banja Luke.

Izvor Srpskainfo pojašanjava da je ova kriminalna grupa bila dobro organizovana i da su bili veoma oprezni prilikom trgovine drogom.

"Inspektori su radom na terenu došli do informacija da se osumnjičeni bave prodajom droge, ali je na početku bilo teško prikupiti dovoljno dokaza protiv njih. Oni su zatim stavljeni pod posebne istrage, odnosno policija je duže od šest mjeseci pratila njihovo kretanje i prisluškivali su im telefone", pojasnio je pomenuti izvor.

On dodaje je i pored toga bilo veoma teško doći do dokaza, pošto su bili veoma oprezni.

"Najčešće su komunicirali preko društvenih mreža, a rijetko su koristili telefone. Za marihuanu i kokain su imali posebna imena, pa su tako izbjegavali da ih se poveže sa drogom", kaže izvor Srpskainfo.

Dodaje da kada je riječ o prodaju kokaina, da su za te poslove bili zaduženi Luis, Brković i Marjanović. Takođe, Luis i Brković su imali jake veze sa kriminalnim grupama u regionu.

"Novac zarađen od droge na sve načine su pokušavali gurnuti u legalne tokove. Pa da bi 'oprali' novac najčešće su kupovali nekretnine na području Banja Luke. Uglavnom bi to bile stare kuće, koje bi zatim renovirali i prodavali i tako legalizovali novac", pojasnio je sagovornik Srpskainfo

Prilikom hapšenja od njih je oduzet i skupocjeni terenac 'Range rover.'

Glasnogovornica Policijske uprave Banja Luka Danijela Mučibabić je pojasnila da je policija pretresla ukupno 14 lokacija na području Banja Luke.

"Prilikom pretresa prostorija koje koriste osumnjičeni, pronađeno je i oduzeto oko 2,104 kilograma marihuane, te oko 260 grama kokaina", rekla je Mučibabić.

Ona je dodala da je policija pronašla i dvije mrvilice za opojnu drogu, dvije digitalne vage, više mobilnih telefona, gumene palice, metalnua teleskopsku palicu, službene lisice, šest noževa, pancirni prsluk kao i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa izvršenjem navedenog krivičnog djela.

"Akcija se sprovodi pod nadzorom Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, a po naredbama Okružnog suda Banja Luka. Određene aktivnosti u okviru ove akcije su i dalje u toku", istakla je Mučibabić.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)