Ist. Sarajevo / Požar u Energoinvestu: Vatrogasci saopćili kada se očekuje gašenje vatre

11. 08. 2019. u 14:37:00 RTRS

Shares:0

I nakon skoro 24 časa vatrogasci iz Istočnog Sarajeva bore se s vatrom koja je zahvatila jednu od praznih hala u bivšem proizvodnom kompleksu Energoinvest - Rasklopna oprema u Lukavici, javlja RTRS.

Požar je lokalizovan, a iz vatrogasne jedinice uvjeravaju da će uskoro biti i ugašen. Povrijeđenih nema niti opasnosti za okolne objekte i infrastrukturu

Cijelu proteklu noć i jutro više od 30 vatrogasaca i sedam vozila pokušavali su da ugase požar koji je zahvatio oko 400 metara kvadratnih krova prazne hale u središnjem dijelu bivšeg privrednog giganta. No posao im otežava visina stropa od 20-ak metara i lako zapaljive presovane potkrovne ploče od heraklita. Ipak vatrogasci su spriječili širenje vatre na upravnu zgradu i okolne objekte. 

"Gašenje je veoma otežano, jer je vidljivost slaba. Krov je veoma visok da bi se gasilo iznutra. Nema nikakvih spratova, jer je to hala. Sigurno je da požar ne ugrožava druge objekte", rekao je starješina Vatrogasne jedinice Istočno Sarajevo Njegoš Vukadin.

Iako su dezinformacije o opasnim materijama unutar zapaljenog objekta i kompleksa te navodi da se u blizini fabrike nalazi plinovod - djelimično uznemirili građane, opasnosti nema. Upožareno mjesto pod budnom pažnjom je i službenika Sarajevo-gasa, elektrodistributivnog preduzeća i policije. 

"Živimo ovdje moja porodica i ja i ne osjećamo da smo bilo kako ufroženi", istakao je mještanin Gojko Drašković.

Zbog sigurnosti, novinarskim ekipama i mještanima nije dozvoljen ulazak u kompleks Energoinvesta, niti prilazak spornoj hali. O uzrocima koji su do požara doveli i pričinjenoj materijalnoj šteti iz preduzeća Elektroinženjering u čijem je trenutno vlasništvu sporni objekat, više informacija najavljuju u poslijepodnevnim časovima, do kada bi i vatra trebalo da bude ugašena.

KOMENTARI (1)