Potvrđena optužnica za jezivi zločin u BiH: Sin udarao oca rukama i nogama do smrti

2
Fena
Potvrđena optužnica za jezivi zločin u BiH: Sin udarao oca rukama i nogama do smrti
Foto: MUP ZHK / Policija / Ilustracija

Kantonalno tužilaštvo Zapadnohercegovačkog kantona (ZHK) okončalo je istragu i podiglo optužnicu protiv A. P. iz Humca kod Ljubuškog, zbog sumnje da je u neubrojivom stanju počinio ubistvo.

Optužnicu je potvrdio Kantonalni sud u Širokom Brijegu 6. novembra ove godine.

Optužnicom se tereti da je u neubrojivom stanju zbog hronične duševne bolesti psihotičnog karaktera - paranoidne šizofrenije, u namjeri da usmrti svog oca V. P. istog oborio na pod, a potom ga više puta nogama i rukama snažno udarao u predjelu glave i gornjeg dijela tijela.

Koje je vrijeme Trebevićke žičare tokom majskih praznika: Niže cijene povratne karte

Koje je vrijeme Trebevićke žičare tokom majskih praznika: Niže cijene povratne karte

Također, u više navrata iz dnevnog boravka kroz hodnik odlazio je do kupatila i vraćao se do mjesta gdje je V. P. ostao ležati na podu, a potom ga nastavljao snažno udarati, na koji način mu je nanio teške povrede.

Za posljedicu su kod V. P. nastupila oštećenja za život važnih moždanih centara uslijed čega je isti na mjestu događaja preminuo.

Podsjetimo, Kantonalno tužilaštvo ZHK je 11. augusta ove godine podnijelo prijedlog za određivanje pritvora osumnjičenom A. P. Kantonalnom sudu Široki Brijeg zbog bojazni da će ponoviti krivično djelo ili počiniti krivično djelo kojim prijeti, kao i zbog počinjenja posebno teškog krivičnog djela s obzirom na način izvršenja i posljedice, te zbog toga što bi puštanje na slobodu osumnjičenog rezultiralo stvarnom prijetnjom narušavanja javnog reda. Nakon toga je Kantonalni sud odlučujući o istom prijedlogu osumnjičenom A. P. odredio pritvor u trajanju od mjesec dana.

Potom je Kantonalno tužilaštvo u Širokom Brijegu 1. septembra ove godine uputilo Kantonalnom sudu Široki Brijeg prijedlog za produženje pritvora osumnjičenom A. P. za još dva mjeseca na odlučivanje, jer su i dalje postojali razlozi zbog kojih je pritvor određen. Odlučujući i o ovom prijedlogu, Kantonalni sud Široki Brijeg 7. septembra osumnjičenom A. P. produžio je pritvor u trajanju od dva mjeseca.

Pored navedenog, optužnicom je nadležnom sudu predloženo produljenje pritvora, koji pritvor je ponovno produžen rješenjem Kantonalnog suda Široki Brijeg od 8. novembra 2023. godine, i isti može trajati do izricanja prvostepenske presude, a najduže dvije godine, saopćeno je iz Kantonalnog tužilaštva u Širokom Brijegu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije