Potvrđena optužnica u predmetu Miloš Lučić i drugi: Oštetili budžet za skoro 70.000 KM

1
FENA
Potvrđena optužnica u predmetu Miloš Lučić i drugi: Oštetili budžet za skoro 70.000 KM
Foto: Anadolija / Miloš Lučić

Sud Bosne i Hercegovine je potvrdio optužnicu u predmetu Miloš Lučić i drugi, koja optužene - Miloša Lučića, Sinišu Papaza, Dalibora Šehovca i Mirka Ristovića tereti za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i pronevjeru u službi.

Optuženi Miloš Lučić se, između ostalog, tereti da je od maja 2020. do 6.12.2022., postupajući u svojstvu službenog lica i to kao imenovani funkcioner u organima izvršne vlasti BiH, na mjestu ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH, svjesno i htijući iskoristio službeno ovlaštenje da ima pravo korištenja sredstava za reprezentaciju postupanjem protivno odredbama koje definiraju i reguliraju trošenje i korištenje novčanih i materijalnih sredstava Ministarstva, a kako bi sebi pribavio imovinsku korist, tako što je lažno prikazivao troškove reprezentacije, konzumacije hrane i pića o trošku Ministarstva.

Tako optuženi Lučić, zajedno sa optuženim Sinišom Papazom, koji je kao vlasnik jednog od korištenih ugostiteljskih objekata po prethodnom dogovoru sa istim svjesno i htijući obezbijedio veću količinu različitih fiskalnih računa koji su već plaćeni, iste preuzimao i lažno predstavljao kao troškove reprezentacije Ministarstva.

Drama u Novom Pazaru: Fizički napao djevojku, a onda je ubacio u vozilo - policija reagovala?

Drama u Novom Pazaru: Fizički napao djevojku, a onda je ubacio u vozilo - policija reagovala?

Također, optuženi Miloš Lučić se tereti da je radnjama opisanim u tački 2. potvrđene optužnice tokom 2021. i 2022. godine, postupajući u istom svojstvu službenog lica svjesno i htijući prekoračio granice službenog ovlaštenja tako što je službeno vozilo Ministarstva koje mu je dodijeljeno na korištenje i upravljanje u skladu s propisanom svrhom, koristio u privatne svrhe, te u više navrata davao na korištenje neovlaštenim osobama na koji način je istim pribavio korist u vidu korištenja vozila, na štetu budžeta BiH, u tačno neutvrđenom iznosu.

Vasković tvrdi: Debevec od Lučića tražio četiri miliona eura za oslobađajuću presudu Dodiku?

Vasković tvrdi: Debevec od Lučića tražio četiri miliona eura za oslobađajuću presudu Dodiku?

Nadalje, optuženi Miloš Lučić se tereti da je, postupajući u svojstvu službenog lica, zajedno sa optuženim Daliborom Šehovcem i Mirkom Ristovićem, kao pomagačima, svjesno i htijući iskoristio ovlaštenje u vezi sa isplatom troškova servisiranja službenih vozila, tako što je vršio navodne popravke i zamjene dijelova na istom u servisima s kojima Ministarstvo nije imalo zaključen ugovor, po prethodnom dogovoru dao upute optuženim Šehovcu i Ristoviću u pogledu sačinjavanja računa s neistinitim podacima, na koji način je pribavio sebi i drugima protupravnu imovinsku korist.

Osim navedenog, Miloš Lučić se potvrđenom optužnicom tereti i da je od maja 2020. godine do 6.12.2022. godine, postupajući u svojstvu službenog lica, svjesno i htijući iskoristio službeno ovlaštenje da koristi elektronsku karticu Ministarstva za nabavku goriva za službeno vozilo u više navrata putem dodijeljenih vozača ili lica angažiranih za njegovo neposredno fizičko osiguranje, točio gorivo u privatna vozila, a koji računi su potom fakturisani Ministarstvu, na koji način je pribavio sebi i drugima imovinsku korist.  

Bivši državni ministar optužen da je lažirao kafanske račune i uzeo laptop Ministarstva

Bivši državni ministar optužen da je lažirao kafanske račune i uzeo laptop Ministarstva

Dakle, optuženi Miloš Lučić se tereti da je, kao službeno lice u organima izvršne vlasti u BiH, iskorištavanjem službenog položaja kao i službenih ovlaštenja te prekoračenjem službenih ovlaštenja, pribavio sebi i drugima imovinsku korist u iznosu od 68.541,71 KM, a od kojeg iznosa mu je Siniša Papaz pomogao da pribavi imovinsku korist u iznosu od 15.903,50 KM, a Dalibor Šehovac da pribavi imovinsku korist u iznosu od 12.195,00 KM, dok je Miloš Lučić pribavio Mirku Ristoviću imovinsku korist u iznosu od 2.080,00 KM, u čemu mu je pomogao Mirko Ristović, te drugima pribavio korist u vidu korištenja službenog vozila, a štetu budžeta BiH po osnovu trošenja vozila (amortizacije) u tačno neutvrđenom iznosu, čime je pričinio štetu za budžet BiH u iznosu od 68.940,35. KM.

Istovremeno, optuženi Miloš Lučić se potvrđenom optužnicom tereti i da je počinio krivično djelo pronevjera u službi iz člana 221. KZBiH i to postupajući u svojstvu službenog lica sa ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi prisvojio tablet marke Samsung, koji je u međuvremenu privremeno oduzet, te laptop marke ASUS, koji su u vlasništvu Ministarstva te povjereni optuženom Milošu Lučiću u službi, čime je pribavio sebi protupravnu imovinsku korist u iznosu od 727,75 KM, u kojem iznosu je oštećen i budžet BiH, saopćeno je iz Suda BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije