Nezakonito zapošljavao sekretarice: Optužnica protiv bivšeg ministra

Radiosarajevo.ba
Nezakonito zapošljavao sekretarice: Optužnica protiv bivšeg ministra

Općinski sud u Sarajevu potvrdio je optužnicu Tužilaštva Kantona Sarajevo protiv Muharema Fiše, bivšeg ministra za boračka pitanja Kantona Sarajevo. Optužen je zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Optuženi se tereti da je u 2016. i 2018. godini dok je bio ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo nezakonito uposlio dvije osobe na pozicije tehničkih sekretarica.

Kako se navodi u optužnici, optuženi je fiktivno proveo konkursnu proceduru kako bi se prijavile samo njih dvije, iako nisu imale status namještenica niti su bile uposlene u organu državne službe.

Time je optuženi iskoristio službeni položaj a njima pribavio korist u vidu zaposlenja na neodređeno vrijeme. Inače, one su dobile otkaz, budući da je inspekcija utvrdila da je njihovo zaposlenje izvršeno suprotno Zakonu o namještenicima u organima državne službe u Federaciji BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH .

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije