Policija razbila kriminalnu grupu: Šest uhapšenih, jedan u bolnici

0
Radiosarajevo.ba
Policija razbila kriminalnu grupu: Šest uhapšenih, jedan u bolnici
Foto: MUP KS / Ilustracija (Fotografija ne opisuje događaj naveden u tekstu)

Policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo proveli su akciju kodnog naziva 'Falcon' u okviru koje su identifikovali i priveli šest osoba osumnjičenih za više krivičnih djela počinjenih na štetu pravnih i fizičkih lica.

Akcija je provedena u okviru strateškog opredjeljenja Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, a pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo. 

Tom prilikom slobode su lišena sljedeća lica: T.Š. rođen 1998. godine u Veroni, A.R., rođen 1999. godine u Sarajevu, M.B. rođen 1996. godine u Sarajevu, A.A. rođen 1996. godine u Sarajevu, E.T. rođen 1998. godine u Sarajevu i A.T. rođen 2000. godine u Sarajevu, dok se N.R., rođen 1978. godine u Prijepolju, nastanjen u Sarajevu, trenutno nalazi na hospitalizaciji na UKC u Sarajevu, zbog povreda zadobijenih usljed upotrebe vatrenog oružja na području općine Stari Grad Sarajevo, dana 04.12.2022. godine.

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

Dačić tvrdi: U utorak zasjeda Vijeće sigurnosti UN-a o BiH

Prve fotografije sa mjesta eksplozije u Banjoj Luci: Staklo oko cijele zgrade

Prve fotografije sa mjesta eksplozije u Banjoj Luci: Staklo oko cijele zgrade

Osim pomenutih lica policijski službenici su raspisali operativnu potragu za još tri lica, čiji identitet je poznat policiji, a nalaze se u bjekstvu.

Navedena lica su osumnjičena za izvršenje sljedećih krivičnih djela: član 342. (Organizovani kriminal) u vezi sa krivičnim djelima iz člana 238. (Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga), člana 239. (Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga), član 371. (Nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija), člana 323. (Izazivanje opće opasnosti), člana 301. (Paljevina) i člana 293. (Oštećenje tuđe stvari) KZ F BiH i člana 74. ZONDINOM-a Kantona Sarajevo.

Po Naredbi Općinskog suda u Sarajevu i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo izvršeno je više pretresa stambenih objekata na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva, kojom prilikom su pronađeni i privremeno oduzetu predmeti koji se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnih djela.

Incident u Sarajevu: Kamenom polomio staklo na ulaznim vratima ugostiteljskog objekta

Incident u Sarajevu: Kamenom polomio staklo na ulaznim vratima ugostiteljskog objekta

Organizovana grupa je u proteklom periodu vršila neovlaštenu nabavku, transport i prodaju narkotičkih sredstava, a potom s ciljem obračuna sa drugim organizovanim grupama i licima koja se bave vršenjem sličnih krivičnih djela, izvršila više krivičnih djela na štetu fizičkih i pravnih lica na način da su od, njima poznatih lica, nabavljala i aktivirala nepoznate eksplozivne i druge naprave na stambenim i poslovnim prostorima, te počinila više krivičnih djela oštećenja i paljevine pokretne i nepokretne imovine fizičkih i pravnih lica, kao i upotrebom vatrenog oružja.

Nakon završene kriminalističke obrade lica: T.Š., A.R. i A.A. su uz izvještaj o počinjenim krivičnim djelima predata u daljnju nadležnost Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, dok su: M.B., E.T. i A.T. otpušteni iz službenih prostorija, a policijski službenici nastavljaju rad na pronalasku lica koja se nalaze u bjekstvu.

"Napominjemo da su policijski službenici u okviru aktivnosti na rasvjetljavanju i dokumentovanju krivičnih djela izazivanja opće opasnosti i oštećenja tuđe stvari aktiviranjem nepoznatih eksplozivnih naprava, identifikovali i lišili slobode lica: E.M., H.P. i I.H., svi nastanjeni u Sarajevu, zbog postojanja osnova sumnje da su aktiviranjem dvije nepoznate eksplozivne naprave dana 13.12.2022.godine u ul. Zmaja od Bosne oštetili ugostiteljski objekat 'Square 48'", saopćili su iz MUP-a.

Sarajevski policajci ušli u trag bombašima, među njima je i žena: Aktivirali dvije naprave

Sarajevski policajci ušli u trag bombašima, među njima je i žena: Aktivirali dvije naprave

U saopćenju je navedeno da su nakon završene kriminalističke obrade, po uputi dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, navedena lica E.M., H.P. i I.H. su otpuštena iz službenih prostorija, dok će Izvještaj o počinjenim krivičnim djelima nadležnom tužilaštvu biti dostavljen redovnim putem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije