Policija otkrila ko je tri puta lažno dojavio bombu u bh. sudu

1
Radiosarajevo.ba
Policija otkrila ko je tri puta lažno dojavio bombu u bh. sudu
Foto: MUP ZDK / MUP ZDK / Ilustracija

Službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I u Zenici su proteklih dana poduzimali intenzivne mjere i radnje, u saradnji i pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, na rasvjetljavanju i dokumentovanju tri dojave o postavljenoj eksplozivnoj napravi u zgradi Kantonalnog suda u Zenici, koje su upućene od strane nepoznatog lica pozivom na telefonsku centralu navedenog suda.

U svim navedenim slučajevima su od strane policijskih timova, a nakon evakuacije uposlenika suda, izvršeni kontradiverzioni pregledi zgrade suda, kojom prilikom je utvrđeno da se radilo o lažnim dojavama.

Radeći na rasvjetljavanju navedenih krivičnih djela, službenici Odsjeka kriminalističke policije Policijske uprave I su došli do operativnih saznanja da se u vezu sa izvršenjem istih može dovesti H. M., rođen 1988. godine iz Doboj Juga.

KK Bosna sjajnom igrom porazila Igokeu u 'paklenoj' Skenderiji

KK Bosna sjajnom igrom porazila Igokeu u 'paklenoj' Skenderiji

"Kako je utvrđeno sprovedenom istragom, navedeno lice je za vrijeme dok se nalazilo na izdržavanju zatvorske kazne u Kazneno-popravnom zavodu zatvorenog tipa Zenica, sa telefonske govornice 15.4.2022. godine, u 08:25 sati, kao i dana 21.04.2022. godine, u 11:07 sati, pozvalo broj centrale Kantonalnog suda u Zenici i lažno prijavilo da je u sudu postavljena bomba.

Zatim je 1.4.2022. godine, putem drugog lica dogovorilo da se lažno prijavi da je u zgradi suda postavljena bomba, na koji način je počinilo krivično djelo 'Lažno prijavljivanje' iz člana 347. Krivičnog zakona Federacije BiH", navodi se u saopćenju.

Nad H. M. je zavedena kriminalistička obrada, te je isto ispitano u svojstvu osumnjičenog na okolnosti izvršenja krivičnih djela za koja se sumnjiči.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije