Policija iznijela detalje: Kako je pronađena djevojčica iz Konjica i ko napada djecu u Mostaru

3
Radiosarajevo.ba
Policija iznijela detalje: Kako je pronađena djevojčica iz Konjica i ko napada djecu u Mostaru
Foto: FENA / MUP HNK

Muškarci s palicama sinoć su pokušali napasti grupu maloljetnih dječaka u Potocima u Mostaru dok su tri dana ranije druga dva dječaka napadnuta.

Također, u Konjicu je prijavljen nestanak djevojčice koja je naknadno, zahvaljujući policiji i OSA-i pronađena u Mostaru, a jedna osoba uhašena. Povodom toga MUP HNK održao je press konferenciju na kojoj su izneseni detalji krivičnih djela. Naglašeno je i za događaj iz Bijelog Polja da su i napadači i žrtve pripadnici istog naroda.

Načelnik Sektora kriminalističke policije Uprave policije MUP-a HNK Mirza Rožajac govorio je o slučaju nestanka djevojčice. Kazao je kako se policijskoj stanici Konjic jučer, 3. septembra, ujutro obratila gospođa iz Čelebića i prijavila da je njena unuka prije sat otišla u prodavnicu i ne javlja se na mobitel.

Srušio se paraglajder: U toku akcija spašavanja

Srušio se paraglajder: U toku akcija spašavanja

"Policijski službenici su izašli i pokušali je locirati. Nena je dala sve podatke. Oko dva sata policijski službenici su zaprimili informaciju od radnice u prodavnici da je vidjela djevojčicu kako ulazi u Ford Focus. Prema izjavi njene nene radi se o djevojčici koja je duševni bolesnik i ima određeni stepen invaliditeta. S ovim informacijama policijska uprava Konjic je samostalno krenula u pronalazak djevojčice, vozača i vozila. U 16:30 Kriminalistička policija Konjica obavijestila je Krim policiju u Mostaru i zahvaljujući kolegama iz Konjica uspjeli identifikovati vozilo i osobu koja je upravljala vozilom. Krenuli su u pravcu Mostara. Sektor Krim policije je ostvario i saradnju sa OSA-om”, naveo je.

Svi policijski službenici Krim sektora su angažovani i krenuli u pretragu grada Mostara. Oko 19:30 sati locirali su vozilo u naselju Avenija, ali prazno. Nakon sat i po vremena, locirali su i stan u kojem su bile tražene osobe.

Pronađena djevojčica (14) iz Konjica: Jedan muškarac uhapšen

Pronađena djevojčica (14) iz Konjica: Jedan muškarac uhapšen

"Po ulasku zatekli smo muškarca R.D. (1978) iz Zenice nastanjen u Sarajevu i on je uhapšen jer je na licu mjesta priznao izvršenje krivičnog djela koji u ovoj fazi tretiramo kao Spolni odnošaj sa nemoćnom osobom", naveo je Rožajac.

Dodao je kako su bili u kontaktu određeni vremenski period putem mreža. Događaj se ne tretira kao otmica.

Dario Prusina, načelnik Odjela krim policije PU Mostar govorio je o napadu na dvije maloljetne osobe u Mostaru koji se dogodio 1. 9. ove godine. S leđa im je pripšlo vozilo u kojem je bilo pet osoba i koje su izašle iz vozila i napale maloljetnike rukama i nogama. Vratili su se u vozilo i pobjegli.

"Policijski službenici su odmah po prijavi krenuli u identifikaciju vozila i počinioca. Pronašli smo vozilo i vlasnika A.J. (2001) rođen u Sarajevu, a nastanjen u Mostaru i on je u službenim prostorijama priznao djelo. Nije htio otkriti identitet ostale četiri osobe tako da za njima još tragamo. Njemu je određen pritvor, a policija radi na rasvjetljavanju", naveo je Prusina.

Potom se osvrnuo na novi napad koji se sinoć dogodio u Potocima. Policija je obaviještena da se desio napad na tri maloljetne osobe koje je počinilo pet osoba iz vozila Golf 2.

Nasilje u Mostaru ne jenjava: Palicama napali maloljetnike, bježeći od policije sletjeli s ceste

Nasilje u Mostaru ne jenjava: Palicama napali maloljetnike, bježeći od policije sletjeli s ceste

"Policijska patrola je susrela to vozilo na cesti. Uključili su svjetlosnu i zvučnu signalizaciju i krenule u potjeru za njima. Bježali su vozilom i  nakon kilometar i po izgubili su kontrolu nad vozilom te udarili u zid kuće. Radi se o pet osoba, četiri punoljetne i jedna maloljetna. Priznali su počinjene krivičnog djela i pronađene su dvije teleskopske palice i potpkapa za maskiranje. Napad se desio na djecu koja su bila 2006. i 2011. godište. Oni su krenuli prema njima, ali djeca su imala sreću da je blizu bila kuća koja je bila otvorena, ušli su i zaključali se. Da nisu, mislim da bi posljedice bile daleko teže”, istakao je Prusina.

Dodao je kako ovdje nije bilo riječi o sukobu navijačkih grupa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije