Podignuta optužnica: Strani državljanin se tereti za krijumčarenje muškaraca iz Turske

0
Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica: Strani državljanin se tereti za krijumčarenje muškaraca iz Turske
Foto: EPA-EFE / Ilustracija / Granični prijelaz

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Kaya Abdullatif, zvanog “Sinan”, rođenog 1971. godine u Diyarbakir, državljanina Republike Turske, koji se nalazi se u pritvoru.

Optuženi se tereti da je 29. janura ove godine, u namjeri sticanja protivpravne imovinske koristi, po prethodnom dogovoru sa njemu poznatim licem, za ugovoreni novčani iznos izvršio prihvat šest državljana Turske na području Sarajeva, koristeći iznajmljeno rent-a car vozilo dovezao navedene strane državljane Republike Turske na samu liniju razgraničenja i državnu granicu BiH i Hrvatske u mjestu Zvala u Posušju, kako bi isti mogli preći granicu, gdje bi ih dalje sprovelo njima poznato lice, a u kojoj namjeri je spriječen od strane policijskih službenika Granične policije BiH, PGP Gorica.

Optuženi se tereti da je postupio suprotno članu 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i vazdušnim putem i članu 7. Zakona o graničnoj kontroli, te da je u namjeri pribavljanja imovinske koristi nedozvoljeno pokušao prevesti više lica preko državne granice, čime je počinio krivično djelo krijumčarenje ljudi iz člana 189. stav 1. KZ-a BiH, u vezi sa članom 26. istog Zakona.

Makedonka Svetlana Mojsov na TIME100 listi najuticajnijih: Obilježila je medicinsku historiju

Makedonka Svetlana Mojsov na TIME100 listi najuticajnijih: Obilježila je medicinsku historiju

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije