Podignuta optužnica: Migrantu "nabavio" bh. pasoš da ga pošalje u Švicarsku

1
Radiosarajevo.ba
Podignuta optužnica: Migrantu "nabavio" bh. pasoš da ga pošalje u Švicarsku
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Tužilaštvo BiH

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Murisa Purića, rođenog 1968. godine u Travniku, osumnjičenog za krijumčarenje ljudi.

"Optuženi Purić Muris tereti se da je zlouporabama putne isprave BiH i boravišne dozvole Švicarske, organizirao krijumčarenje ilegalnog migranta državljanina Pakistana, na područje Švicarske, u čemu je otkriven i spriječen", saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Ovaj bh. državljanin se tereti da je, u namjeri sticanja nezakonite imovinske koristi, sudjelovao u krijumčarenju osobe A.Q., ilegalnog migranta sa područja Pakistana, sa ciljem da ga ilegalno prevede preko državne granice BiH, te dalje prema Švicarskoj i zemljama EU.

U optužnici se nadalje pojašnjava da je Purić pribavio tuđu putnu ispravu BiH i boravišnu dozvolu Švicarske, koje je dao ilegalnom migrantu, te je osoblju autobusa rekao da se navodno radi o hendikepiranoj osobi koja ne može govoriti.

"U namjeri krijumčarenja optuženi i ilegalni migrant su spriječeni, kada je otkriveno da pakistanski državljanin koristi dokumente BiH, koji glase na drugu osobu, nakon čega je Granična policija spriječila krijumčarenje migranta", saopćeno je.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije