Pljačke, pucnjave, ranjavanja...: Ko je muškarac osumnjičen za ubistvo u mostarskom zatvoru?

3
Radiosarajevo.ba
Pljačke, pucnjave, ranjavanja...: Ko je muškarac osumnjičen za ubistvo u mostarskom zatvoru?
Foto: Prtscr / Jabuka.tv / Ko je Adnan Šljivić?

Kazneno-popravni zavod u Mostaru jučer je bio mjesto brutalnog ubistva kada je 37-godišnji Mostarac oduzeo život 35-godišnjem Sarajliji.

Kako se doznaje, ubica je Adnan Šljivić koji je od ranije itekako poznat organima reda, a dok je bio na slobodi činio je i neizostavni dio medijskih crnih kronika.

Ko je opasno lice s mostarskih ulica?

Na mala vrata u javnost je dospio zločinom u Čapljini nakon što je ukrao spektakularno 300 hiljada maraka za isplatu penzija 2008. godine. Kaznena prijava protiv njega podnesena je nakon prepoznavanja svjedoka. Prema dostupnim informacijama, četvero pljačkaša presrelo je kombi Hrvatske pošte (HP) Mostar, a novac, koji je službenica prenosila bez zaštite, nasilno je otuđen. U pljački su korištena dva vozila – bijeli ukradeni kombi i opel omega. Dok su dvojica razbojnika u ukradenom kombiju slijedili vozilo poštanske službe od mjesta preuzimanja novca do poslovnice UniCredit banke, druga dvojica su prepriječila put Opel Omegom, te prijetnjom oružjem prisilili službenicu na predaju novca. Za trojicom sudionika ove pljačke policija i dalje traga.

Reuf Bajrović najavio da će tužiti Elmedina Konakovića zbog izjave da je "pobjegulja"

Reuf Bajrović najavio da će tužiti Elmedina Konakovića zbog izjave da je "pobjegulja"

Učestvovao u ubistvu dilera devizama

Kako navodi portal Hercegovina.info, Čapljinski zaštitar Ljubomir Marković (28) postigao je sporazumnu nagodbu s tužiteljem na kaznu od osam godina zatvora za ubojstvo metkovskog dilera devizama Mirka Grubišića (55), dok je Adnan Šljivić (23) iz Mostara, optužen za pomaganje počinitelju, pristao na kaznu od dvije godine zatvora.  Zločin se dogodio sredinom januara 2010. godine ispred kafića u Metkoviću, gdje je Grubišić ubijen hicem u potiljak. Policiju su do osumnjičenih doveli tragovi pronađeni u BMW-u, u kojem su pobjegli nakon ubojstva. Grubišić, poznat kao glavni mijenjač deviza na obje strane granice, nije nosio oružje i imao je više od 500.000 kuna kod sebe u trenutku napada.

Pucnjava u Starom gradu

U pucnjavi u Mostaru ranjene su dvije osobe. Do upotrebe vatrenog oružja je došlo ispred ugostiteljskog objekta ''Pećina'' u Titovoj ulici u Mostaru. Dvije osobe su tada zadobile prostrijelne rane i hospitalizirane su u Kantonalnoj bolnici ‘Dr. Safet Mujić. Tu je isto glavni protagonist bio Šljivić koji je uhapšen. Inače, svoju ljubav prema oružju i nasilničkom ponašanju Šljivić rado dijeli javno na svojim profilima na društvenim mrežama.

Kantonalni sud u Mostaru izrekao je presudu kojom je Adnan Šljivić (35) osuđen na jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od tri godine i šest mjeseci. Šljivić je proglašen krivim za izazivanje opće opasnosti, pokušaj ubistva, nanošenje lake tjelesne ozljede te za nedozvoljeno držanje i neovlaštenu nabavu oružja.

Ubistvo u BiH: Zatvorenik preminuo nakon napada nožem u KPZ Mostar

Ubistvo u BiH: Zatvorenik preminuo nakon napada nožem u KPZ Mostar

Prema optužnici Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanskog kantona, incident se dogodio 14. augusta 2021. godine u ulici Maršala Tita u Mostaru. Šljivić je pucao u pravcu zaštitara ugostiteljskog objekta "Pećina" nakon što su udaljili trojicu stranih državljana iz objekta. Ispaljeni hitac pogodio je parkirani automobil, a nakon što je policija stigla, Šljivić se povukao u stan u ulici Braće Balaća, gdje je došlo do dodatne eskalacije. Pred Šljivićevim stanom okupila se grupa ljudi, a on je, pojavivši se na prozoru, započeo verbalni sukob s jednim od prisutnih, Denisom Ćemalovićem. Ubrzo je ispalio hitac koji je pogodio Armina Vraču u desnu podlakticu, a zatim je ranio Ćemalovića, zadajući mu više prostrijelnih rana u području prepona i donjeg dijela natkoljenice.

U stanu koji koristi pronađen je poluautomatski pištolj CZ 7,65, kao i municija za automatsko i poluautomatsko oružje, koje je posjedovao bez dozvole. Sud je naveo da je pucanjem izazvao opasnost za živote ljudi, pokušao usmrtiti jednu osobu, a drugu ozlijedio. Šljiviću je zbog izazivanja opće opasnosti određena kazna od šest mjeseci, za pokušaj ubojstva dvije godine, za laku tjelesnu ozljedu četiri mjeseca, za nedozvoljeno držanje oružja šest mjeseci i za neovlaštenu nabavu oružja tri mjeseca. Na temelju toga izrečena mu je jedinstvena zatvorska kazna u trajanju od tri i pol godine. Sudac je u obrazloženju presude naglasio ozbiljnost pokušaja ubistva, ističući kako je jedna od rana nanesena blizu arterije femoralis, te je naveo da ranije kazne nisu imale učinka na Šljivićevo ponašanje. 

'Prepad' u fast food objektu

Nakon što je djelatnik jednog fast fooda u Ulici kralja Tomislava u Mostaru prijavio da je muškarac ispalio hitac u strop objekta policija je privela Šljivića. Incident se dogodio kada je, tada još uvijek, nepoznati muškarac, navodno bez povoda, ušao u lokal, zatražio hranu, a potom ispalio hitac u strop prije nego što se vozilom udaljio u nepoznatom smjeru. Odmah po dojavi, policija je pokrenula istragu te došla do saznanja da je riječ o Adnanu Šljiviću, koji je već poznat policiji po počinjenju kaznenih djela. Uhapšen je ubrzo nakon incidenta, no pištolj iz kojeg je pucao nije pronađen. Svjedoci su kazali da je osumnjičeni bez ikakvog povoda ušao u lokal, zatražio hranu i ispalio hitac u strop. Nakon što su mu uposlenici dali pizzu, napustio je objekt, naravno, ne plativši.

Godina nova a straža ista opet kod nas telefona trista ;) sve najbolje svim najmilijim puno sreće zdravlja i para Žele vam pritvorenici iz sobe 57 zajedno sa upravom KPZ Mostar

Posted by Adnan Sljivic on Sunday, December 31, 2017

Suđenje Sadi Đugumu

Na Kantonalnom sudu u Mostaru, pred Sudskim vijećem pod predsjedanjem Danijele Dalipagić-Rizvanović, nedavno je nastavljeno suđenje Sadi Đugumu, Adnanu Šljiviću, Alenu Fali, Ismetu Vrci i Arminu Pajiću. U okviru suđenja optuženi su iznijeli iskaze u svojstvu svjedoka, dok su svoje svjedočenje dali i policijski istražitelj i kriminalistički inspektor. Optuženi Adnan Šljivić priznao je kaznena djela koja mu se stavljaju na teret, opisujući optužnicu kao "profesionalno napisanu". Tokom ročišta raspravljalo se o tačkama optužnice koje uključuju kaznena djela prostitucije, napad na kuću na Buni i paljenje automobila. Šljivić je naveo kako je, radeći za Đuguma, sudjelovao u zastrašivanju i reketarenju, uključujući spaljivanje automobila jednog od oštećenih radi dugovanja. Također je priznao prijetnje dvjema osobama zbog duga od 200 tisuća KM prema Đugumu.

Optužnica, koju je prošle sedmice predstavio tužitelj Kemal Maksumić, broji 14 tačaka, a uključuje optužbe za organizirani kriminal, izazivanje opće opasnosti, oštećenje tuđe stvari, poticanje na ubistvo, iznudu, te proizvodnju i distribuciju droga. U optužnici se navode i kaznena djela nezakonitog posjedovanja oružja i eksplozivnih materija, kao i neovlaštene nabavke oružja. Pored toga, Đugumu se na teret stavlja navođenje na prostituciju i trgovinu ljudima, dok su Vrce i Pajić optuženi za druga kaznena djela vezana za posjedovanje oružja i pomaganje u izazivanju opće opasnosti. Šljivić je priznao da su on i Pajić po nalogu Đuguma ispalili projektile iz ručnih bacača na kuću na Buni kako bi zastrašili oštećenog, a detaljno je opisao planiranje i izvođenje napada. Priznao je i da je oružje nabavljao od Ismeta Vrce.

Tokom unakrsnog ispitivanja, Šljivić je potvrdio da su bili organizirana grupa u kojoj su uz njega djelovali Fale i Miran Voljevica, koji je trenutačno u bijegu. Fale je opisao kao osobu od povjerenja, koja je sudjelovala u preprodaji droge za Đuguma. Šljivić je naveo i kako je bio svjestan da se S.H. bavila prostitucijom za Đuguma. Fale je tokom svog iskaza opisao blizak odnos sa Šljivićem, priznajući da je sudjelovao u distribuciji droge. Optuženi Armin Pajić izjavio je kako je samo prevezao Šljivića i Voljevicu na mjesto događaja na molbu Voljevice, tvrdeći da nije bio svjestan njihovih planova.

Detalji ubistva: U mostarskom zatvoru ubijen Denis Sadiković

Detalji ubistva: U mostarskom zatvoru ubijen Denis Sadiković

Ubijeni zatvorenik osuđen zbog silovanja

Šljivićeva žrtva u zatvoru je Denis Sadiković (35) iz Sarajeva koji je izdržavao kaznu zbog silovanja djevojke. Presudom Kantonalnog suda u Sarajevu iz 2021. godine, Sadiković je osuđen na tri godine i šest mjeseci zatvora zbog silovanja i protupravnog lišenja slobode svoje djevojke M.Š.. Nakon što je Vrhovni sud Federacije BiH djelomično uvažio žalbu Tužiteljstva KS preinačena je presuda Kantonalnog suda u Sarajevu u odluci o kazni.

Tako je Sadiković za kazneno djelo silovanje, osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine, a za kazneno djelo protivpravno lišenje slobode na šest mjeseci. Dakle, pravosnažno je osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i šest mjeseci na štetu osobe inicijala M. Š..

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije