"Pala" organizirana grupa, koja je "radila" s lažnim eurima

Fena
"Pala" organizirana grupa, koja je "radila" s lažnim eurima
EPA / Ilustracija
U Prijedoru su uhapšene tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su u prethodnom periodu na području Prijedora, Banje Luke, Kozarske Dubice i drugih gradova u BiH, počinile više krivičnih djela krivotvorenje novca.

Slobode su lišene osobe R.Z. i I.Z. iz Prijedora sa stalnim boravkom u Sloveniji i A.M. iz Prijedora.

Tokom kriminalističke obrade utvrđeno je da su osumnjičeni neposredno prije hapšenja, u jednoj trgovačkoj radnji u Prijedoru, pokušali staviti u promet krivotvorenu novčanicu od 100 eura, koju su po lišenju slobode dobrovoljno predali policijskim službenicima.

Sumnjiče se i da su tokom septembra i oktobra ove godine u četiri trgovačke radnje u Prijedoru stavili u promet četiri krivotvorene novčanice od 100 eura, kupujući prehrambene artikle, saopćeno je iz Centra javne bezbjednosti Prijedor.

Utvrđeno je i da su iste osobe stavile u promet krivotvorene novčanice u još pet trgovačkih radnji na području Banje Luke.

O svemu je obaviješten dežurni tužilac Tužilaštva BiH, uz čiju saglasnost je od sudije za prethodni postupak Suda BiH pribavljena naredba za pretresanje stambenih prostorija i vozila koje koriste osumnjičeni, a pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji upućuju na povezanost osumnjičenih s mjestima izvršenja krivičnih djela, odnosno s trgovačkim radnjama u kojima su stavljene u promet krivotvorene novčanice.

Po završetku kriminalističke obrade osumnjičeni su pušteni na slobodu, a po kompletiranju predmeta, zajedno sa do sada pribavljenih devet krivotvorenih novčanica, protiv osoba R.Z., I.Z. i A.M. Tužilaštvu BiH bit će dostavljen izvještaj za počinjeno krivično djelo krivotvorenje novca u vezi s krivičnim djelom organizirani kriminal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije