Otkriveno ko je prijetio osoblju Ambasade Švedske u BiH: U pitanju je 34-godišnjak iz Zenice

4
Radiosarajevo.ba
Otkriveno ko je prijetio osoblju Ambasade Švedske u BiH: U pitanju je 34-godišnjak iz Zenice
Foto: Google Maps / Ambasada Švedske u Sarajevu

Tužiteljica Tužilaštva Bosne i Hercegovine podigla je optužnicu protiv Semira Škaljo, rođenog 1989. godine u Zenici, optuženog da je prijetio Ambasadi Švedske u našoj zemlji. Kako Tužilaštvo ističe, više puta je osuđivan, i državljanin je naše zemlje.

Navode da se Semir Škaljo tereti da je, putem društvenih mreža, na zvanični profil Ambasade Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini uputio poruke prijetećeg sadržaja, uputivši prijetnje po sigurnost diplomatskom osoblju ambasade koje je pod međunarodnopravnom zaštitom shodno članu 1. Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju krivičnih djela protiv osoba pod međunarodnom zaštitom, uključujući diplomatske agente.

U optužnici se navodi da je navedeni optuženi, nezadovoljan činjenicom da je 2017. godine deportovan iz Kraljevine Švedske, upućivao prijetnje po život i sigurnost osoblju ambasade, te je i fizički došao na adresu diplomatskog predstavništva gdje je tražio da razgovara sa tadašnjom ambasadorkom, u čemu je spriječen od sigurnosnih službenika.

Nestvarna gužva na izlazu iz Sarajeva: Nepregledna kolona automobila do naplatnog mjesta Bradina

Nestvarna gužva na izlazu iz Sarajeva: Nepregledna kolona automobila do naplatnog mjesta Bradina

A, kada je drugi put došao u prostorije ambasade, nakon reakcije službenika osiguranja i obavještavanja policijskog službenika DKPT-a BiH, policijski službenici SIPA-e dolaskom na lokaciju lišili uhapsili optuženog.

Optuženi se tereti da je ozbiljnim prijetnjama da će napasti diplomatsko osoblje i službene prostorije ugrozio sigurnost osoba pod međunarodnopravnom zaštitom, čime je počinio krivično djelo - Ugrožavanje osoba pod međunarodnopravnom zaštitom iz člana 192. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem devet svjedoka i prilaganjem oko 20 dokaznih materijala. Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije