Otkriveno ko je lažno prijavio da je bomba u srednjoj školi u BiH

0
Radiosarajevo.ba
Otkriveno ko je lažno prijavio da je bomba u srednjoj školi u BiH
Nezavisne novine / Srednjoškolski centar Doboj

Policijski službenici Policijske stanice Doboj 1 zajedno sa Sektorom kriminalističke policije Policijske uprave Doboj otkrili su ko je lažno prijavio da je postavljena bomba u zgradi Srednjoškolskog centra u tom gradu.

"Policijski službenici su 24. septembra za oko tri sata identifikovali lice inicijala M.H. iz Doboja, za koje postoji osnov sumnje da je lažno prijavilo krivično djelo.

Za navedeno lice postoji osnov sumnje da je istog dana oko 17.20 sati prijavilo da je u zgradi Srednjoškolskog centra u Doboju postavljena ekspolozivna naprava. Pronađen i oduzet mobilni telefon za koji postoji osnov sumnje da je sa istim izvršeno navedeno krivično djelo", saopćeno je iz PU Doboj.

Nakon prijave, na lice mjesta su, osim policije, izašli vatrogasci i Hitna pomoć.

U roku od nekoliko minuta evakuisano je oko 350 učenika i nastavnog osoblja.

Izvršenim kontradiverzionim pregledom utvrđeno je da u objektu nije postavljena ekspolozivna naprava te da se radi o lažnom prijaviljivanju krivičnog djela.

"Krivičnim zakonikom RS predviđeno je da podnošenje lažne prijave za izvršenje krivičnog djela i samo predstavlja krivično djelo 'Lažno prijavljivanje krivičnog djela', za koje je predviđena novčana sankcija ili kazna zatvora do šest mjeseci, odnosno dvije godine ukoliko neko prijavi lice da je učinilo krivično djelo a zna da to lice nije učinilac", upozorili su iz policije.

Pozvali su građane da to ne rade jer tako troše policijske i druge društvene resurse bespotrebnim preduzimanjem mjera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije