Otkriveni detalji: Za šta je optužen Benjamin Spahović i koja se još imena spominju u optužnici

0
Radiosarajevo.ba
Otkriveni detalji: Za šta je optužen Benjamin Spahović i koja se još imena spominju u optužnici
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Benjamin Spahović

Iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine danas je saopćeno više detalja o slučaju u kojem je optužen Benjamin Spahović.

Kako se navodi, podigli su optužnicu za udruživanje radi činjenja kaznenih djela i krivotvorenje novca. 

Uz Spahovića, koji je rođen 1997. godine u Sarajevu, tužitelj Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu i protiv Jahje Lokmića, rođenog 1994. godine u Sarajevu te Anje Zovko, rođene 1995. godine u Nizozemskoj.

Optuženi se terete da su, nakon što se prvooptuženi Spahović udružio sa više osoba, radi vršenja kaznenih djela stavljanja u opticaj lažnog novca na području Sarajeva i BiH, navedenoj grupi pristupili optuženi Lokmić i Zovko, te su tokom 2021. godine, nakon što je optuženi Spahović nabavljao veću količinu krivotvorenih novčanica u apoenima od 100 eura, vršili plasman krivotvorenih novčanica u platni promet Bosne i Hercegovine, na području Sarajeva, Travnika, Viteza, Busovače i drugih mjesta.

Spahoviću dvije godine zatvora za nesreću u kojoj je povrijeđen sin Danisa Tanovića

Spahoviću dvije godine zatvora za nesreću u kojoj je povrijeđen sin Danisa Tanovića

Istragom je utvrđeno da su optuženi u najmanje osam navrata, na različitim prodajnim mjestima i objektima, u promet plasirali krivotvorene novčanice, uglavnom kupujući robu manje vrijednosti, kako bi dobijali ostatak novca u ispravnim novčanicama.

Na navedeni način, optuženi su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist, te nanosili štetu građanima i pravnim osobama, kao i platnom prometu u Bosni i Hercegovini, čime su počinili kaznena djela – udruživanje radi činjenja kaznenih djela (članak 249. KZ BiH), a u svezi kaznenim djelom krivotvorenja novca iz članka 205. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Spahović je inače od ranije poznat javnosti zbog raznih krivičnih djela, a jedno od njih je i saobraćajna nesreća u sarajevskom naselju Drvenija gdje je automobilom udario Orhana Tanovića, sina Danisa Tanovića.

Kako je tada saopćeno iz MUP-a, Spahović ima dug od 4.920 KM zbog neplaćenih kazni. Osim toga, počinio je 72 prekršaja od 2015. do 2022., isključujući 2019. i 2020., kada nije bilo zabilježenih prekršaja.

U tom periodu bio je na izdržavanju kazne zatvora za pljačku benzinske pumpe u Vogošći...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije