Otkaz službeniku Granične policije BiH: Uzeo novac da ne kontrolira putnika

Fena
Otkaz službeniku Granične policije BiH: Uzeo novac da ne kontrolira putnika
Foto: Anadolija / GP B. Gradiška

Disciplinska komisija za policijske službenike Granične policije BiH, nakon razmatranja podnesenog Zahtjeva za pokretanje disciplinskog postupka i održanog glavnog pretresa, donijelo je Rješenje o prestanku radnog odnosa za policijskog službenika Granične policije BiH V.D.

Naime, V.D. je 5. decembra 2019. godine na Međunarodnom graničnom prijelazu B. Gradiška obavljajući kontrolu vozila kojim je upravljao M.Š., nositelj putne isprave Francuske, nije postupio sukladno Pravilniku o načinu obavljanja graničnih provjera i unosa podataka u putne isprave, na način da nije obavio detaljne granične provjere nad jednim od putnika u navedenom putničkom vozilu, državljaninom R. Srbije N.T., navodi se u priopćenju Granične policije BiH.

Nakon što su okrivljenom policijskom službeniku Granične policije Bosne i Hercegovine V.D.,od strane vozača M.Š., kroz prozor službenog kontejnera ponuđena novčana sredstva, protuzakonito ih je uzeo te vratio prethodno zadržane putne isprave i dokumentaciju od vozila.

Iz Granične policije BiH ističu kako je sve navedeno u suprotnosti s odredbama Zakona o policijskim službenicima BiH i Etičkim kodekom policijskih službenika Granične policije BiH čime je počinio teže povrede službene dužnosti koje su definirane kao neizvršavanje, nesavjesno, neblagovremeno ili nepažljivo izvršavanje službenih zadataka, ponašanje koje narušava ugled policijskog organa i zloupotreba službenog položaja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije