Original Dejtonskog sporazuma pronađen kod Željka Kuntoša

Fena
Original Dejtonskog sporazuma pronađen kod Željka Kuntoša
Banjaluka.net / Ilustracija

Željko Kuntoš, nekadašnji član obezbjeđenja Dragana Kalinića, uhapšen je na Palama, nakon što je policija u njegovim stambenim prostorijama pronašla originalnu verziju Dejtonskog mirovnog sporazuma na engleskom jeziku, javila je BN televizija pozivajući se na nezvanične izvore.

Kuntoš je bio vozač bivšeg predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Dragana Kalinića.

Osumnjičeni je uhapšen zbog postojanja mogućnosti trgovine uticajem i zloupotrebe, rekao je ranije načelnik Uprave MUPRS-a za organizovani i teški kriminalitet Darko Ilić za RTRS.

Podsjećamo, dugo vremena traga se za čak dva originalna primjera Dejtonskog sporazuma, i to za srbijanskom i bh. verzijom ovog dokumenta. Problem nestanka ovih dokumenata u Srbiji aktualiziran je kada je Ivica Dačić, ministar za vanjske poslove Srbije izjavio da država koju predstavlja ne posjeduje takav dokument, te da je on nestao tokom petooktobarske revolucije u Beogradu.

S druge strane, nestala je i originalna verzija Dejtonskog sporazuma iz Sarajeva, a kako se navodi "njemu se gubi svaki trag" još otkako je avionom stigao 1995. godine iz Pariza na sarajevski aerodrom. Zvanični primjerak ovog dokumenta nikada zvanično nije dostavljen Predsjedništvu BiH, ni Ministarstvu za vanjske poslove BiH, a ne zna se ni gdje je pohranjen.

Još uvijek nije poznato čiji primjerak je pronađen večeras na Palama, te bi istraga trebala pokazati pravo porijeklo dokumenta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije