Optuženi granični policajci Nijaz Halilović i Đorđe Mijović: Otkriveno šta su uradili na GP Hum

0
Radiosarajevo.ba
Optuženi granični policajci Nijaz Halilović i Đorđe Mijović: Otkriveno šta su uradili na GP Hum
Foto: Google Maps / GP Hum

Tužilac Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Nijaza Halilovića (1973) iz Goražda i Đorđa Mijovića (1991) iz Istočne Ilidže, policijskih službenika zaposlenih u Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine.    

Optuženi se terete da su dana 26. augusta 2021. godine na MGP Hum, opština Foča, obavljajući poslove i zadatke ovlaštenih službenih lica Granične policije BiH, raspoređenih na poslovima prvooptuženi vođe tima, a drugooptuženi policajaca granične kontrole lica i vozila na ulazu u BiH, zahtijevali i primili dar da u okviru svojih ovlaštenja izvrše radnju koju ne bi smjeli izvršiti.

U optužnici se navodi da su optuženi navedenog dana, za vrijeme trajanja pandemije COVID-19 i velikog broja zaraženih lica, prilikom granične kontrole putnih isprava putnika autobusa – minibusa registarskih oznaka R Crne Gore, licu državljaninu R Albanije, koji nije imao potrebna COVID odobrenja i potvrde, nezakonito omogućili ulazak na teritoriju BiH, nakon što su od navedenog lica zahtijevali i primili novčanu korist, te na taj način za sebe pribavili nezakonitu imovinsku korist.

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Ponovo se oglasio FK Sarajevo: Pročitajte važno saopćenje za navijače

Navedeni optuženi postupili su protivno odredbama Konvencije UN-a protiv korupcije (UNCAC), Zakona o strancima, Pravilnika o ulasku i boravku stranaca i Odluke o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH, saopćeno je danas, 26. januara, iz Tužilaštva BiH.

Optuženi se terete da su počinili krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi iz člana 217. stav 1. Krivičnog zakona BiH u vezi sa članom 29. istog Zakona. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH koji je istu i potvrdio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije