Okončana akcija u migrantskom centru u Blažuju: Evo šta je pronađeno

Radiosarajevo.ba
Okončana akcija u migrantskom centru u Blažuju: Evo šta je pronađeno
Foto: FUCZ / S akcije u Blažuju

Tim za UES (uklanjanje eksplozivnih sredstava) Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) uspješno je uklonio eksplozivna sredstva koja su nađena u podzemnom rezervoaru za lož ulje u migrantskom centru u Blažuju.

U rezervoaru je pronađeno i uklonjeno više eksplozivnih sredstava od čega: mina M57 za ručni bacač, mina 82 mm O832, četiri bombe ratne proizvodnje, dimno zrno sa punjenjem od bijelog fosfora 90 mm m313, metak 20 mm, vježbovna mina VPROM1 i vježbovna tromblonska kumulativna mina.

Sredstva su uklonjena i u skladu sa operativnim procedurama transportovat će se i skladištiti na za to predviđenom mjestu do uništavanja.

Prijava o eksplozivnim sredstvima primljena je putem Operativnog centra CZ. Tim za UES FUCZ po izlasku na teren utvrdio je da je rezervoar u u kome se nalaze eksplozivna sredstva ispunjen vodom koju je potrebno ispumpati kako bi se sredstva identifikovala i uklonila.

Po prvim saznanjima pretpostavljalo se da se rezervoar koristio za vodu ali uklanjanjem vode pojavio se mulj od nafte što je ukazivalo da se rezervoar koristio za skladištenje lož ulja.

Otežavajuća okolnost bila je današnja zabrana prevoza eksplozivnih materija u drumskom saobraćaju ali se brzo iznašlo rješenje pa je transport je koordiniran sa PU Ilidža.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije