Stigle nove informacije iz SIPA-e: Pogledajte koliko su novca oduzeli u akciji Profit

4
Radiosarajevo.ba
Stigle nove informacije iz SIPA-e: Pogledajte koliko su novca oduzeli u akciji Profit
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Akcija Profit

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) od ranih jutarnjih sati (9.12.2020. godine) provode operativnu akciju kodnog naziva „Profit“ u okviru koje je slobode lišeno 14 lica, zbog postojanja osnova sumnje da su počinila krivično djelo iz člana 342. Krivičnog zakona Federacije Bosne i Hercegovine „Organizovani kriminal“, u vezi sa krivičnim djelom iz člana 251. „Prevara u privrednom poslovanju“, člana 272. „Pranje novca“, člana 294. „Prevara“ i člana 383. „Zloupotreba položaja ili ovlaštenja“ istog zakona

"Još uvijek traju pretresi lica, stambenih i poslovnih objekata, te pokretnih stvari na više lokacija u Sarajevu, Brezi i Travniku, koje koristi 16 fizičkih lica i devet pravnih lica, i do sada je otriveno i privremeno oduzeto 744.800,00 EUR, 89.400,00 KM, 10,800,00 KN i 13,720 RSD, te obimna dokumentacija i drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Preduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, policijski službenici SIPA-e privremeno su obustavili raspolaganje novčanim sredstvima na dva računa u iznosu od 1.988.900,44 u KM valuti i iznosu od 1.884.007,40 u EUR valuti, koja su locirana na računima 19 lica", napisali su iz SIPA-e.

Osumnjičeno 18 osoba, istražuju se višemilionske transakcije

Iz SIPA-e su se zahvalili Obavještajno sigurnosnoj agenciji Bosne i Hercegovine, te policijskim službenicima MUP-a Srednjobosanskog kantona, MUP-a Zeničko-dobojskog kantona i MUP-a Kantona Sarajevo na pruženoj pomoći prilikom realizacije ove akcije.

Više informacija o rezultatima operativne akcije „Profit“ biće poznato nakon realizacije navedenih aktivnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije