Određen pritvor osmorici osumnjičenih koji su uhapšeni u akciji Impact

0
Radiosarajevo.ba
Određen pritvor osmorici osumnjičenih koji su uhapšeni u akciji Impact
Foto: FUP / Ilustracija (na slici nije događaj opisan u tekstu)

Na prijedlog Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona Mostar, Rješenjem Općinskog suda u Mostaru od 25. novembra 2020. godine, određen je pritvor u trajanju najduže do mjesec dana osumnjičenima koji su uhapšeni u akciji kodnog naziva Impact.

Radi se o Sadi Đugumu (1978.), Adnanu Šljiviću (1987.), Alenu Fale (1991.), Rijadu Dumporu (1970.), Miranu Voljevici (1979.), Vedranu Drljeviću (1975.), Edhemu Memiću (1972.) i Đenanu Demiroviću (1982.), zbog osnovane sumnje da su u sastavu skupine počinili kaznena djela „Iznuda“ iz čl. 295 .st.2. KZ F BiH i u vezi sa čl. 31. istog Zakona, „Prijevara“ iz čl 294. st.2., „Krađa“ iz čl. 286. st.1., „Izazivanje opće opasnosti“ iz čl. 323. st.1. „Otmica“ iz čl. 180.st.1., „Nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari“ iz čl.371. st.1, „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ iz čl. 238 st.1. KZ F BiH i kazneno djelo propisano čl 65. st.1. Zakona o oružju i streljivu HNK. 

Općinski sud u Mostaru je ocijenio da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenima, jer postoje naročite okolnosti koje ukazuju da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače i jer postoje naročite okolnosti koje opravdavaju strah da će osumnjičeni boravkom na slobodi ponoviti kazneno djelo, a za to kazneno djelo se može izreći kazna zatvora od  tri godine ili teža kazna. 

Kantonalno tužilaštvo HNK, u saradnji sa Federalnom upravom policije (FUP Sarajevo) nastavlja sa poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su počinjena ova kaznena djela.    

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije