Novi način prevare u Sarajevu: Dopune kredit na mobitelu i bježe

2
A. Ka.
Novi način prevare u Sarajevu: Dopune kredit na mobitelu i bježe
Foto: A. Ka. / Radiosarajevo.ba / Incident se dogodio u Zagrebačkoj ulici u Novom Sarajevu

Prevaranti skoro svaki dan osmisle novi način kako brzo doći do neke koristi, najčešće para.

Tako smo jutros svjedočili jednoj novoj "metodi". U trenutku dok smo iza jednog mladića čekali da budemo usluženi u jednoj trafici na trolebujskoj stanici u Zagrebačkoj ulici u Novom Sarajevu, on se nakon dopune kredita za mobitel samo odšetao.

Bezuspješno je radnica vikala "momak, hoćeš li mi platiti?". Pitali smo radnicu u čemu je problem... 

CIK: 49 političkih stranaka nije podnijelo godišnji finansijski izvještaj, uputit će im urgenciju

CIK: 49 političkih stranaka nije podnijelo godišnji finansijski izvještaj, uputit će im urgenciju

Hvatao se za džep

"Dopunio kredit i otišao. Hvatao se za džep dok je radio sistem i samo se okrenuo. Vidjeli ste i sami. E, svašta, zbog dvije marke ovo radi", jada nam se radnica.

Istovremeno nam objašnjava da ovaj put, srećom, nije oštećena.

"Uspjela sam na vrijeme stornirati transakciju, tako da nema ništa od kredita. Nego, samo mi nije jasno da ljudi zbog dvije marke ispadaju lopovi", priča radnica.

Prevaranti se na ovakav vid prevare odlučuju i zbog činjenice što imaju dovoljno vremena za svoj plan. Prvo radnici govore koliko žele dopuniti kredit. Dok sistem radi svoj dio posla, oni se pretvaraju da traže novac. Transakcija je u međuvremenu već obavljena i bježe. 

Međutim, ovakve prevare nemaju uvijek sretan kraj. Nekada radnice ne storniraju na vrijeme. Pogotovo su na gubitku kada neko uzme cigarete ili drugi skuplji proizvod, jer povratka nema.

Šta kažu u policiji?

Mirza Hadžiabdić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, za portal Radiosarajevo.ba kaže da su imali ovakvih prijava, ali da situacija nije alarmantna.

"Prijave ovakve vrste prevara su vrlo, vrlo rijetke", dodao je Hadžiabdić.

Kako saznajemo, bilo je sličnih zabilježenih prevara na benzinskim pumpama, gdje vozači natoče gorivo i bježe. Međutim, većina pumpi ima video-nadzore, pa počinioci brzo budu uhvaćeni. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije