! / Novi detalji samoubistva u BiH: Pacijentica skočila kroz prozor prostorije za osoblje

04. 10. 2021. u 17:20:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Povodom današnjeg slučaja na UKC RS u Banjoj Luci, kada je pacijentica skočila sa petog sprata ovog Kliničkog centra, Renata Tamburić, šef Odjela petog sprata kovid odjela je izjavila saučešće porodici pacijentkinje.

"Pacijentinkinja je bila teško bolesna u tercijarnoj fazi karcinom, pritom je oboljela od COVID-19 sa obostranom upalom pluća", rekla je Tamburić.

Dodala je da joj se zdravstveno stanje noćas pogoršalo.

"Nemili događaj se desio iz prostorije koju koristi osoblje i u kojem prozori nisu zaštićeni", kazala je Tamburićeva.

Dodala je da 12 ljekara i oko 30 medicinskih tehničara stalno bilo u kontaktu sa ovom pacijenticom.

Nera Zivlak Radulović, načelnik Psihijatrije UKC RS, rekla je da koronavirus utječe i na mozak, te da oni kroz svoj rad svakodnevno dijagnostikuju stanja moždanih sindroma čiji je uzrok COVID-19 te druga udružena oboljena.

"Nekada se ovakvi slučajevi se ne mogu prevenirati. Ubuduće planiramo da sa svojim kolegama podijelimo svoja iskustva sa ovakvim neželjenim događajima. Ovo se dešava širom svijeta", navela je načelnica Klinike za psihijatriju UKC RS, prenose Nezavisne.

Dodala je da svakodnevno rade procjenu pacijenata, te da psihološku podršku pružaju i porodicama pacijenata, te medicinskim radnicima.

Svjetlana Savić, klinički psiholog, je rekla da je svaki dan jedan psiholog dežurni i da je na usluzi pacijentima.

Zilak Radulović je na novinarsko pitanje da li je jedan psiholog dovoljan na veliki broj pacijenata, rekla da se drugi psiholozi uključuju na zahtjev kolega.

"Imamo i psihologe u ambulantama u Južnom krilu koji mogu da pruže podršku", rekla je Zivlak Radulović.

Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS, je rekao da su preuzeli sve mjere, te da svaki dan postoji dovoljan broj medicinskog osoblja, te da ne mogu da postave medicinskog radnika pored svakog pacijenta.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)