Novi detalji požara u psihijatrijskoj bolnici u Modriči: Poginula pacijentica

0
Radiosarajevo.ba
Novi detalji požara u psihijatrijskoj bolnici u Modriči: Poginula pacijentica
Radio Slobodna Evropa / Policija RS / Ilustracija

Svi zaposleni, koji su se u petak, 1. marta zatekli u bolnici pritekli su u pomoć, ugasili su požar i evakuisali pacijente, ali na žalost našu pacijentkinju Gordanu Petković (61) iz Srpca nisu uspjeli spasiti, svjedoči Siniša Nikić, direktor Specijalne bolnice za hroničnu psihijatriju u Modriči.

Nikić priča da je požar izbio u 1 sat i 30 minuta u rehabilitacionom objekatu pod nazivom "Vrbas" u kome su bila smještena 23 pacijenta.

"Požar su uočili dežurni radnici u smjeni i odmah obavijestili sve zaposlene, koji su se u tom trenutku nalazili u bolnici da priteknu u pomoć", kaže Nikić.

Niti jedan od petero lovaca u Superpotjeri nije znao odgovor na ovo pitanje. Znate li ga vi?

Niti jedan od petero lovaca u Superpotjeri nije znao odgovor na ovo pitanje. Znate li ga vi?

Počela je trka sa vremenom i borba sa vatrom. Jednog po jednog pacijenta su izvlačili i vodili na sigurno.

"Brzom reakcijom naših radnika, posebno radnika obezbeđenja, te radnika iz tehničke službe, ložača centralnog grijanja izbjegnuta je veća tragedija. Uspjeli su da obuzdaju vatrenu stihiju i evakuišu pacijente. U tom trenutku su pristigli vatrogasci, koji su lokalizovali i ugasili požar", kaže Nikić.

Jedna osoba smrtno stradala u požaru u BiH

Jedna osoba smrtno stradala u požaru u BiH

Pacijenti su odmah smješteni u druge objekte bolnice, gdje je bilo slobodnih mjesta. Svi su detaljno pregledani i na sreću nije bilo povrijeđenih.

"Jedan radnik i jedan pacijent su upućeni Doboj na pregled, ali su ubrzo pušteni, jer nisu zadobili ozbiljne povrede", kaže Nikić.

Dodaje da je šteta na objektu velika, jer je kompletan sprat je devastiran. Ipak, zahvaljujući intervenciji radnika bolnice i vatrogasne jedinice iz Modriče krov i veći dio te bolničke zgrade su spašeni.

"Ostaje nam žal za izgubljenim životom naše pacijentkinje, koju na žalost nisu mogli spasiti", navodi Nikić.

Uviđaj je završen i Nikić se nada da će uskoro biti ustanovljeno šta je uzrok požara.

Nezvanično, bolnička zgrada je planula zbog neugašene cigarete, koja je zapalila dušek, a potom se vatra proširila, piše Srpskainfo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije