Tužilaštvo BiH/ Nove informacije o akciji "Transporter": Predložen pritvor za šest osoba

17. 11. 2021. u 09:35:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Nakon ispitivanja osumnjičenih, tužilac Tužilaštva BiH, uputit će prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za šest osoba, lišenih slobode u akciji kodnog naziva “Transporter”.

Mjere pritvora biće predložene zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

"Osumnjičeni koji su lišeni slobode pod istragom su i terete se da su duži vremenski period, vršili međunarodno krijumčarenje i neovlašten promet opojnih droga, kako sa područja Zapadnog Balkana prema zemljama EU, tako i sa područja zemalja EU, prema BiH i zemljama regiona.

Prema prikupljenin dokazima, osumnjičeni su povezani sa organizovanim kriminalnim grupama koje djeluju u zemljama regiona, narušavajući sigurnost građana i vladavinu prava.

Kako Srpskainfo piše, ovom akcijom su obuhvaćeni: Aleksandar Nikolić, Ivan Jurić, Saša Rađević, Tijana Stojanović, Dragan Kresojević, Radislav Tešić, Siniša Bačić, Petar Dukić, Igor Knežević, Mladen Milovanović i Bojan Cvijetić.

Cvijetić je bivši savjetnik Dragana Mektića, a pretresene su prostorije njegovih firmi na području Banje Luke.

Ministar unutrašnjih poslova RS, Dragan Lukač, potvrdio je informaciju da je među uhapšenima i jedan inspektor MUP-a.

"Nikom neće biti oprošteno, neće biti ništa prikriveno. Ovim putem im kažem da se pripreme jer ćemo ih otkriti i doći do toga jer najprije hoćemo da očistimo ispred svog praga pa da nastavimo da čistimo u cijeloj RS", rekao je Lukač.

Tužilaštvo BiH zahvaljuje se instituciji Europola, na saradnji u ovoj složenoj operaciji, kao i partnerskim policijskim i pravosudnim institucijama u zemljama regiona i policijskim agencijama koje su realizovale akciju na području oba entiteta u BiH, uključujući MUP RS, SIPA, MUP TK i MUP KS", navodi se u saopćenju Tužilaštva BiH.

Podsjetimo, policijski službenici Uprave za organizovani i teški kriminalitet Ministarstva unutrašnjih poslova RS su okviru operativne akcije kodnog naziva „Transporter“ pronašli i oduzeli 303 kg opojne droge skank, a privremeno je oduzeto više skupocjenih putničkih motornih vozila.

Osam od devet lica koja su lišena slobode u ovoj akciji, sprovedeno je danas u ranim jutarnjim satima u Tužilaštvo BiH. Za jednom osobom se još traga.

U akciji „Transporter“ izvršeni su pretresi na više od 20 lokacija u RS i Federaciji BiH. Ova grupa se sumnjiči da je počinila krivična djela „Organizovani kriminal“, a u vezi sa „Neovlaštenom proizvodnjom i prometom opojnih droga“.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)