"Nisam kriv": Ibro Ćufurović se izjasnio o optužnici za ratovanje u Siriji

Srna
"Nisam kriv": Ibro Ćufurović se izjasnio o optužnici za ratovanje u Siriji
Foto: RSE / Ibro Ćufurović

Ibro Ćufurović danas se u Sudu BiH izjasnio da nije kriv po optužnici koja ga tereti za organizovanje terorističke grupe zbog ratovanja u Siriji na strani tzv. Islamske države.

Tužilaštvo BiH je 12. jula podiglo optužnicu protiv 24-godišnjeg Ćufurovića iz Velike Kladuše koja ga tereti za organizovanje terorističke grupe.

Šta je Šefik govorio o sinu: "Kod mene nije dobrodošao, neka ide Bilalu Bosniću"

Ćufurović je optužen da je 21. aprila 2014. iz BiH otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu i došao na teritoriju Sirije, gdje se pridružio strukturama terorističke Islamske države i na tom području boravio do 20. aprila ove godine.

On je zajedno sa drugim licima iz BiH, koja su boravila u Siriji s istom namjerom, koristeći ime Abu Kasim Albosni, učestvovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se u jedinici Bejt komandos, koja je kasnije promijenila ime u El Aksa.

Optužnica ga tereti da je postao pripadnik terorističke grupe kojoj je pružao pomoć, čime je počinio krivično djelo organizovanje terorističke grupe.

Ćufurović je 20. aprila deportovan iz Sirije u BiH, nakon čega mu je Sud BiH, zbog opasnosti od bjekstva, odredio pritvor u kojem je i danas.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije