BiH / Zvanično: Ibro Ćufurović optužen za pridruživanje ISIL-u

15. 07. 2019. u 13:45:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Tužilac iz Odsjeka za terorizam Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Ibre Ćufurovića, rođenog 1995. godine u mjestu Donja Slapnica, općina Velika Kladuša, državljanin BiH, koji se nalazi u pritvoru.

Optuženi se tereti da je 21. aprila 2014. godine napustio Bosnu i Hercegovinu te otputovao u Tursku, odakle je ilegalno prešao granicu i došao na teritoriju Sirije, gdje se pridružio strukturama ISIL-a, koji je od Vijeća sigurnosti UN-a proglašen terorističkom organizacijom.

Optuženi je na navedenom području boravio skoro pet godina, sve do 20. aprila 2019. godine, gdje je zajedno sa drugim osobama iz Bosne i Hercegovine koje su boravile u Siriji sa istom namjerom, koristeći ime „Abu Kasim Albosni“, sudjelovao u terorističkim aktivnostima, pružao pomoć i borio se na strani snaga ISIL-a u Siriji u jedinici „Bejt Komandos“, koja je kasnije promijenila ime u „El Aksa“.

Optuženi se tereti da je postao pripadnik terorističke grupe i pružao pomoć terorističkoj grupi, čime je počinio krivično djelo organiziranje terorističke grupe , saopćeno je iz Tužilaštva BiH.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA