Nastavak suđenja u aferi "Respiratori": Sud BiH razmatra mjere zabrane

5
Radiosarajevo.ba
Nastavak suđenja u aferi "Respiratori": Sud BiH razmatra mjere zabrane
Foto: Radiosarajevo.ba/Arhiv / Afera "Respiratori"

Afera „respiratori“ se nastavlja, novo ročište optuženim Fadilu Novaliću, premijeru FBiH, Fahrudinu Solaku, suspendiranom direktoru Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), Fikretu Hodžiću vlasniku „Srebrene maline“, i dopremijerki FBiH Jelki Milićević, održat će se u srijedu.

Suđenje se trebalo održati 5. marta, ali je otkazano zbog sumnje da je jedan član Sudskog vijeća zaražen koronavirusom. Osim toga, na koronu su već pozitivni i pojedini advokati optuženih, koji su još ranije tražili odgodu ročišta.

Ročište će se održati u srijedu na Sudu Bosne i Hercegovine sa početkom u devet sati.

Optužnicom im se stavlja na teret počinjenje navedenih kaznenih djela u svezi sa nabavkom 100 komada respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM, te zaštitne opreme u vrijednosti od 2.900.000 KM za potrebe borbe protiv koronavirusa u Federaciji Bosne i Hercegovine u vrijeme neposredno nakon proglašenja stanja nesreće.

Na prošlom ročištu uvodne riječi je iznijelo tužilaštvo, odbrana Fadila Novalić, Fahrudina Solaka, Fikreta Hodžića.

Odbrana Jelke Milićević bi trebala na ročištu koje je zakazano za sutra iznijeti svoje uvodne riječi.

Tužilaštvo BiH predložilo je prije dvije sedmice Sudu BiH da zabrani Novaliću obavljanje službene dužnosti.

Ovaj prijedlog Tužilaštva upućen je kako bi se neometano vodio postupak. Zabrana obavljanja službene dužnosti zatražena je i za dopremijerku Milićević.

Kada su u pitanju optuženi Solak i Hodžić Tužilaštvo je predložilo zabranu kontakta sa svjedocima. Ove mjere trebale su biti razmatrane prije 15 dana na početku glavnog pretresa ali je Sud to odbio. O mjerama će se raspravljati na ročištu u srijedu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije