Nakon što je sebi zašio usta narkobos Milan Matković se izbo u zatvoru u Vojkovićima

3
Radiosarajevo.ba
Nakon što je sebi zašio usta narkobos Milan Matković se izbo u zatvoru u Vojkovićima
Foto: N1/ ZZIKSBiH / Šta jedu zatvorenici u najčuvanijem zatvoru u Bosni i Hercegovini

Milan Matković, koji je prije nekoliko dana stupio u štrajk glađu i zašio sebi usta, danas se nezadovoljan postupkom nadležnog tužioca izbo u bolničkom stacionaru u Vojkovićima.

Inače, Matković već pet dana odbija hranu i vodu, a jutros je tužilac pokušao da ga ispita iako je ovaj osumnjičeni u teškom psihofizičkom stanju.

"Ubo se olovkom. Štrakuje glađu. Pod ljekarskom je kontrolom", kazao je direktor zatvora Siniša Perković.

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Napad na Baščaršiji: Žena spriječila džeparoša dok je pozirala za fotografiju

Narkobos Milan Matković i još nekoliko zatvorenika nastavili štrajk glađu

Narkobos Milan Matković i još nekoliko zatvorenika nastavili štrajk glađu

Podsjetimo, Milan Matković je prije nekoliko dana otpočeo sa još trojicom osumnjičenih štrajk glađu u pritvoru u zatvoru u Vojkovićima. U znak protesta što su im, kako tvrde, pogažena ljudska prava, Matković je tada zašio sebi usta.

Okrivljeni, koji štrajkuju, smatraju da im je uskraćeno pravo na nepristrasno suđenje i vođenje istrage zbog, kako su naveli, stalnih pritisaka, kako od medija, tako i od različitih visokih državnih službenika, uključujući i međunarodne. Oni su već skoro pola godine u pritvoru, za koji smatraju da je neosnovan.

"Moj branjenik me je tada obavijestio da će stupiti u štrajk glađu", rekao je za Novosti Matkovićev branilac advokat Goran Karadarević.

"Iako halucinira i nije u dobrom psihofizičkom stanju, tužilac je pokušao da ga sasluša", potvrdio je za advokat Karadarević da se njegov klijent danas dodatno teško povrijedio, nezadovoljan postupcima Tužilaštva BiH.

"Obavijestio sam Ambasadu Republike Srbije u BiH o kršenju ljudskih prava od strane Tužilaštva BiH, jer tužilac na silu pokušava da sasluša okrivljenog Milana Matkovića, iako okrivljeni nije sposoban ni da govori ni da zdravorazumno razmišlja, a još manje da iznese odbranu, jer je pet dana bez hrane i vode. U ovom momentu je najbitnije njihovo zdravstveno stanje koje je kritično", zaključuje advokat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije