Nakon smrti 28-godišnje porodilje oglasio se UKC RS

0
Radiosarajevo.ba
Nakon smrti 28-godišnje porodilje oglasio se UKC RS
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / UKC RS/Ilustracija

Nakon tužne vijesti da je u Banjoj Luci od posljedica koronavirusa u sedmom mjesecu trudnoće preminula 28-godišnja Duja Milanović Đurić, oglasili su se iz UKC-a RS.

Navode kako je porodilja preminula jučer oko 17.30 sati u Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC-a te da nije imala udružena oboljenja.

“Ovo je prvi slučaj u Univerzitetskom kliničkom centru RS da je od posljedica bolesti izazvane koronavirusom preminula porodilja”, istakli su iz UKC-a.

Kako su pojasnili, pacijentica se 22. marta javila u sedmom mjesecu trudnoće u Urgentni COVID centar UKC zbog sumnje na infekciju koronavirusom, pišu Nezavisne.

“Nakon dijagnostičke obrade, pozitivnog brzog antigenskog testa na koronavirusom i pregleda pacijentici se preporučila hospitalizacija u COVID 3 Odjeljenju Klinike za ginekologiju i akušerstvo koju je ona odbila te je svojevoljno otišla na kućno liječenje uz preporučenu simptomatsku terapiju”, navodi se u saopćenju UKC-a.

Pacijentici je, kako navode, 23. marta uzet uzorak za PCR test koji je pokazao da je pozitivna na koronavirus.

Iz UKC-a su naveli da se pacijentica 25. marta u večernjim satima zbog pogoršanja općeg stanja javila u Urgentni COVID centar nakon čega je ostala na hospitalizaciji u Klinici za ginekologiju i akušerstvo, gdje je dobijala kiseoničku podršku.

“Zbog maksimalne progresije bolesti 30. marta je konzilijum ljekara UKC-a odlučio da se pacijentica porodi carskim rezom. Zbog izuzetno teške kliničke slike i životne ugroženosti premjestila se na daljnje liječenje u Kliniku intenzivne medicine za nehirurške grane”, navodi se u saopćenju.

Nakon prijema, dodaju iz UKC-a, stanje pacijentice se rapidno pogoršavalo i uprkos svim preduzetim terapijskim modalitetima i zvaničnim preporukama za liječenje, morali su je spojiti na respirator.

“S obzirom da je i nakon toga bolest napredovala, pacijenticu smo 4. aprila priključili na veno-vensku ekstrakorporalnu membransku okisgenaciju, vještačka pluća najnovije generacije“, istaknuto je u saopćenju.

UKC u saopćenju također ističe da je beba ženskog pola, o kojoj brine tim ljekara, stabilnog zdravstvenog stanja i nalazi se u Odjeljenju patološke neonatologije sa prematuritetom Klinike za dječije bolesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije