Kod Mostara pronađena i uklonjena avionska bomba iz Drugog svjetskog rata

0
AA
Kod Mostara pronađena i uklonjena avionska bomba iz Drugog svjetskog rata
FOTO: AA / Mostar

Bomba koja datira iz Drugog svjetskog rata, prije dva dana pronađena u vinogradu u mostarskom naselju Rodoč, uklonjena je sa ovog lokaliteta.

Prilikom iskopavanja i transporta mjere sigurnosti bile su na visokom nivou, a iz Federalne uprave Civilne zaštite kazali su da imaju veliko iskustvo sa bombama ove vrste, te da je na ovom području dosad pronađeno ukupno 18 takvih projektila.

Pronađena aviobomba oznake AN M64, američke proizvodnje, teška je oko 230 kilograma, a procjenjuje se da je ispunjena sa 120 kilograma eksploziva. U narednim danima će se ustanoviti o kakvom se punjenju radi, jer postoje oznake koje se nalaze na prstenovima, koje do danas nisu bile vidljive.

Olakšavajuća okolnost je činjenica da područje na kojem je pronađena bomba nije naseljeno.

Balističar iz Mostara Šemsudin Zlatko Serdarević je kazao da je kroz historiju pronađeno mnogo eksplozivnih naprava iz perioda Drugog svjetskog rata, najveća pronađena je prije posljednjeg rata u BiH, na lokaciji kod nekadašnje zgrade "Jugoplastike".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije