Ko je državljanin Bosne i Hercegovine osuđen na doživotnu robiju u Njemačkoj?

7
Radiosarajevo.ba
Ko je državljanin Bosne i Hercegovine osuđen na doživotnu robiju u Njemačkoj?
Foto: EPA-EFE / Policija / Ilustracija

Sud u Munchenu nedavno je osudio Milana R. (53), državljanina Bosne i Hercegovine zbog ubistva penzionerke Mire Kostov (67), državljanke Srbije, koje se desilo u decembru 2020. godine.

Milan R. je proglašen krivim po svim tačkama optužnice. Upravo je optužnica ta koja i govori nešto više o ovom zločinu, ali i osuđeniku i njegovoj žrtvi.

Naime, Milan R. je naveo da je po zanimanju mašinski inženjer, koji je pola svog života proveo u zatvoru, javlja njemački Bild, prenose Nezavisne

Prvo obraćanje Sergeja Barbareza kao selektora: "Prihvatam najveće izazove, očekivanja su velika"

Prvo obraćanje Sergeja Barbareza kao selektora: "Prihvatam najveće izazove, očekivanja su velika"

Lijepe vijesti: U tri njemačka grada djeca u školama mogu učiti bosanski jezik

Lijepe vijesti: U tri njemačka grada djeca u školama mogu učiti bosanski jezik

“Volio bih da mogu da vratim vrijeme unazad”, bilo je sve što je Milan R. rekao pred sudom, gdje nije želio da iznosi odbranu.

Kako se navodi u optužnici, Milan R. je za bogatu penzionerku saznao od svog sina, koji je kratko vrijeme stanovao kod nje. Sin mu je, po dolasku u BiH, ispričao o bogatoj ženi koja posjeduje nekoliko imanja, a kod koje stanuju građevinski radnici kojima kiriju naplaćuje u gotovini, pa je Milan R. skovao plan:

“On je stigao u Minhen i uputio se u kuću Mire Kostov. Popeo se preko ograde, otvorio prozore u prizemlju, ali je Kostov, koja je čula buku, stala ispred njega. Udario ju je oštrim oruđem najmanje osam puta, sve dok nije pala na zemlju u lokvi krvi. To mu nije bilo dovoljno, pa ju je udario u glavu”, navodi se u optužnici.

Kako prenosi merkur.de, samo dan nakon zločina, osumnjičeni je autobusom iz Munchena otišao u Bosnu i Hercegovinu. Nekoliko mjeseci kasnije, 1. aprila, srpski policajci su ga uhapsili na osnovu međunarodne potjernice prilikom prelaska granice iz BiH u Srbiju.

Nakon toga je isporučen policiji u Minhenu, gdje je javni tužilac podigao optužnicu za ubistvo iz koristoljublja i za prikrivanje drugog zločina. Inače, odao ga je DNK trag ispod ženinih noktiju, na osnovu čega mu je policija ušla u trag i raspisala potjernicu.

Iako njemački mediji ne navode puni identitet osuđenika, bh. mediji su izvještavali da je riječ o Milanu Reljiću, okorjelom kriminalcu, koji je pola svog života proveo po zatvorima.

Reljić je bio svjedok pokajnik u predmetu "Trezor", kojim je obuhvaćeno više optuženih za pljačke u kojima je ukradeno oko dva miliona maraka.

Podsjećanja radi, 2018. godine je optuženi Siniša Straživuk optužio Reljića da je "plaćeni ubica" te da je učestvovao u likvidacijama u Zagrebu i Banjoj Luci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije