Kantonalni sud odlučio: Adnan Karamehmedović dobio godinu dana zatvora

0
Radiosarajevo.ba
Kantonalni sud odlučio: Adnan Karamehmedović dobio godinu dana zatvora
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Kantonalni sud Sarajevo / Ilustracija

Nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivnje, Kantonalni sud u Sarajevu oglasio je krivim Adnana Karamehmedovića zbog krivičnog djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.

Osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine. Presudom je kompletan iznos od 101.701,50 KM Karamehmedović uplatio oštećenom JP ONSA na ime naknade štete, dok mu je istom presudom izrečena sigurnosna mjera zabrane vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije u trajanju od 5 (pet) godina, računajući od posljednjeg dana izdržane kazne zatvora.

Optuženi Adnan Karamehmedović tereti se da je u periodu od 1. maja 2022. do 28. februara 2023. godine, kao direktor Javnog preduzeća ONSA d.o.o. Sarajevo, iskoristio svoja ovlaštenja da raspolaže novčanim sredstvima sa transakcijskog računa preduzeća, donoseći i potpisujući odluke kojima je sebi odobravao isplatu akontacije plate, te potpisujući ugovore o zajmu na osnovu kojih je putem elektronskog bankarstva vršio uplate na svoj lični transakcioni račun.

Bravo, Dijamantu: Edin Džeko donio izjednačenje Fenerbahčeu u Ligi prvaka

Bravo, Dijamantu: Edin Džeko donio izjednačenje Fenerbahčeu u Ligi prvaka

Pored navedenog, optuženi je vršio uplate na transakcione račune drugih fizičkih lica, lažno prikazujući činjenicu da se uplate vrše po osnovu sačinjenih ugovora, znajući da takvi ugovori nikada nisu sačinjeni, te je na prethodno opisan način pribavio sebi imovinsku korist u ukupnom iznosu od 84.156,00KM, a drugima pribavio imovinsku korist u ukupnom iznosu od 11.500,00KM.

Također, Karamehmedoviću se stavlja na teret i da je prekoračio svoja ovlaštenja jer je u periodu od 3. marta do 1. decembra 2022. godine bez saglasnosti Nadzornog odbora donio i potpisao odluke kojima je oslobodio plaćanja zakupnine zakupce poslovnih prostora, i to UR CAFFE BAR A-2, za mjesece septembar, oktobar, novembar i decembar 2022. godine, te januar 2023. godine , kao i A&E&M d.o.o. Sarajevo za mjesece septembar i oktobar 2022. godine, te je navedenim postupanjem oštetio JP ONSA d.o.o. Sarajevo za iznos od 6.045,50 KM. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije