Podignuta optužnica protiv Adnana Karamehmedovića: Kako je sebi pribavio 84.156 KM?

1
FENA
Podignuta optužnica protiv Adnana Karamehmedovića: Kako je sebi pribavio 84.156 KM?
Foto: FENA / Novac (Ilustracija)

Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo (KS) podiglo je optužnicu protiv Adnana Karamehmedovića, bivšeg direktora Javnog preduzeća za upravljanje i održavanje objekata u vlasništvu Općine Novo Sarajevo "ONSA" d.o.o. Sarajevo, zbog krivičnog djela - zloupotreba položaja ili ovlaštenja. 

Optuženom se stavlja na teret da je od 1. maja 2022. do 28. februara 2023. godine kao direktor Javnog preduzeća "ONSA" d.o.o. Sarajevo, iskoristio svoja ovlaštenja da raspolaže novčanim sredstvima sa transakcijskog računa preduzeća, donoseći i potpisujući odluke kojima je sebi odobravao isplatu akontacije plate, te potpisujući ugovore o zajmu na osnovu kojih je putem elektronskog bankarstva vršio uplate na svoj lični transakcijski račun.

Prema tužbenim navodima, optuženi je vršio uplate na transakcijske račune drugih fizičkih lica, lažno prikazujući činjenicu da se uplate vrše po osnovu sačinjenih ugovora, znajući da takvi ugovori nikada nisu sačinjeni, te je na prethodno opisan način pribavio sebi imovinsku korist u ukupnom iznosu od 84.156,00KM, a drugima u ukupnom iznosu od 11.500,00KM.

'Black Tie 2': Tužilaštvo BiH od FMUP-a zatražilo poduzimanje mjera, stigao je oštar odgovor

'Black Tie 2': Tužilaštvo BiH od FMUP-a zatražilo poduzimanje mjera, stigao je oštar odgovor

Također, Karamehmedoviću se stavlja na teret i da je prekoračio svoja ovlaštenja "jer je od 3. marta 2022. do 1. decembra 2022. godine bez saglasnosti Nadzornog odbora donio i potpisao odluke kojima je oslobodio plaćanja zakupnine zakupce poslovnih prostora, i to UR CAFFE BAR 'A-2', za mjesece septembar, oktobar, novembar i decembar 2022. godine, te januar 2023. godine , kao i A&E&M d.o.o. Sarajevo za mjesece septembar i oktobar 2022. godine, te je time oštetio JP ONSA d.o.o. Sarajevo za iznos od 6.045,50 KM.

Oglasili se iz Općine Novo Sarajevo: Ovo je razlog zbog kojeg je smijenjen Adnan Karamehmedović

Oglasili se iz Općine Novo Sarajevo: Ovo je razlog zbog kojeg je smijenjen Adnan Karamehmedović

Tužilaštvo je u optužnici predložio saslušanje 13 svjedoka, vještaka ekonomske i grafološke struke i ulaganje više od 200 materijalnih dokaza.

Također, predloženo je da se Karamehmedoviću izrekne sigurnosna mjera - zabrana vršenja poziva, aktivnosti ili funkcije u trajanju od pet godina od dana pravosnažnosti presude, objavljeno je na službenoj stranici Tužilaštva KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije