Kako je 'pao' Danko Kajganić: Zbog čega je uhapšen brat državnog tužitelja Bosne i Hercegovine?

3
Radiosarajevo.ba
Kako je 'pao' Danko Kajganić: Zbog čega je uhapšen brat državnog tužitelja Bosne i Hercegovine?
Foto: PrtScr / Radiosarajevo.ba / Milanko i Danko Kajganić

Brat glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanka Kajganića - Danko Kajganić uhapšen je zajedno s još dvije osobe u Banjoj Luci.

Danko je uhapšen sinoć, zajedno sa Aljošom Galićem, a sumnjiče ih za tešku krađu - riječ je o automobilu Jaguar, koji je u Odžaku ukraden sredinom aprila ove godine.

Dijelovi ovog vozila pronađeni su na području Laktaša, a na području Gradiške i putničko vozilo, koji su uz saglasnost dežurnog tužioca Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka i dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Posavskog kantona Orašje, uz potvrdu oduzeti.

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

Profesor Rosensaft poziva na priznanje genocida u Srebrenici - Jevreji jedinstveni u podršci BiH

"S ovim krivičnim djelom se povezuje još jedno lice za kojim se intenzivno traga", saopšteno je ranije iz PU Banja Luka.

Reporter Slobodan Vasković tvrdio je da je u bjekstvu Jelenko Kopranović zvani Jelenko Sjenica (dvostruki ubica), što je kasnije i potvrđeno, kada je uhapšen u Banjoj Luci.

Uhapšen Danko Kajganić, brat državnog tužioca Milana Kajganića

Uhapšen Danko Kajganić, brat državnog tužioca Milana Kajganića

Sva trojica su predata Policijskoj upravi Odžak, a Vasković tvrdi da su sva trojica već predana u nadležnost Federalnog MUP-a. Kopranovića, dodajmo i to, zapadnoeuropske policije tretiraju kao ekstremno opasnu osobu. U Švicarskoj je služio 13 godina zbog ubistva.

Vasković tvrdi da ih svu trojicu MUP Federacije potražuje i zbog iznude, što je nešto kasnije i formalno potvrđeno.

"Kajganić i Sjenica su bliski tajkunu Miletu Radišiću, kumu Milorada Dodika", dodaje Vasković.

Također, i Kajganić i Galić su poznati od ranije po krivičnim djelima.

Na primjer, brata glavnog tužitelja Bosne i Hercegovine je 2014. godine Vrhovni sud RS-a osudio na tri godine zatvora zbog iznude, međutim, na izdržavanje kazne se nije javio te je za njim bila raspisana i međunarodna potjernica.

Potjernica za Dankom Kajganićem
Foto: Interpol: Potjernica za Dankom Kajganićem

I dok jedni izvori navode kako je Danko Kajganić kaznu počeo izdržavati tek 2019. godine, Vasković je u oktobru prošle godine pisao kako nije 'ležao' ni dana zatvroske kazne:

"Danko Kajganić bio je sudski policajac, ali to mu nije smetalo da se bavi zelenašenjem. Zajedno sa 'kolegom' Vinkom Kneževićem, takođe sudskim policajcem, Đorđem Ćulumom, kojeg sudski policajci često sprovode do zatvorskih ćelija, te Andrijom Čivčićem, nekadašnjim domarem u OŠ Sveti Sava, iznudili su od porodice Ranka Slijepčevića na ime zelenaških kamata 75.000 KM.(...)

Nakon što su pohapšeni, pravosnažno su presuđeni: Đorđe Ćulum je dobio 2 godine i 6 mjeseci, Danko Kajganić i Vinko Knežević tri godine zatvora, a Andrija Čivčić iz Banjaluke dvije godine zatvora."

Milanko Kajganić je tada odgovorio da je tačno da je Danko Kajganić njegov brat, ali da on nema nikakvog dodira s "podzemljem": "Tačno je da je moj brat Danko Kajganić, međutim nije tačno da sam ja u bilo kakvim vezama s podzemljem niti da bilo kome prenosim informacije o predmetima Tužilaštva, lično ili preko posrednika."

Više o tome čitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije