Milenko Kajganić prezentirao rad Posebnog odjela za ratne zločine

2
Fena
Milenko Kajganić prezentirao rad Posebnog odjela za ratne zločine
Arhiv / Ilustracija

Na EU konferenciji u Ljubljani, posvećenoj borbi protiv genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, glavni tužilac Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanko Kajganić prezentovao je rad Posebnog odjela za ratne zločine (PORZ), tokom gotovo dvije decenije rada i postojanja.

Između ostalog, istaknuto je da je PORZ Tužilaštva BiH podigao optužnice za teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava protiv više od 1.000 pojedinačno optuženih osoba, kao i da je na osnovu ovih optužnica do sada pravomoćno presuđeno više od 320 optuženika, među kojima i šest žena, a izrečeno više od 3.450 godina zatvorskih kazni, što jasno govori o doprinosu tužilaca i osoblja Tužilaštva BiH u borbi protiv nekažnjivosti.

U sudnicama su se čula svjedočenja više od 13.000 svjedoka, čijim iskazima se dokazivala odgovornost optuženih za ratne zločine u svim krajevima Bosne i Hercegovine.

Ovo su uhapšeni kod Sarajeva: Na TikToku tvrdili da znaju gdje je Danka (2), tražili 25.000 eura

Ovo su uhapšeni kod Sarajeva: Na TikToku tvrdili da znaju gdje je Danka (2), tražili 25.000 eura

Istaknuta je i regionalna i međunarodna saradnja, koju intenzivno provodi ovo tužilaštvo, kao i činjenica da su za više desetina osumnjičenih i optuženih osoba, raspisane međunarodne potjernice, a u proteklih skoro 20 godina, osumnjičenici su u BiH izručivani iz zemalja širom svijeta, uključujući zemlje EU, kao i prekookeanske zemlje.

Glavni tužilac Kajganić, najavio je nastavak borbe protiv nekažnjenosti ratnih zločina, u saradnji sa partnerskim tužilaštvom pri MRMKS, uz instrumente regionalne i međunarodne saradnje.

Osmi Europski dani borbe protiv nekažnjivosti genocida, organizovani su od Vijeća Evrope, Evropske komisije, Eurodžast-a i EU Mreže za istraživanje i krivično gonjenje genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, uz učešće Evropskog komesara za pravosuđe.

Događaj se mogao pratiti i putem zvaničnog EUROJUST youtube kanala, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije