Kako je Čapljinka pronevjerila skoro 89.000 KM: Umjesto polaganja na banku, pazar zadržavala za sebe

0
Radiosarajevo.ba
Kako je Čapljinka pronevjerila skoro 89.000 KM: Umjesto polaganja na banku, pazar zadržavala za sebe
Foto: Twitter / Novac / Ilustracija

Općinski sud u Čapljini potvrdio je ooptužnicu Kantonalnog tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) koja je podignuta nakon provedene istrage protiv Izabele Stojak (48) iz Čapljine, zbog sumnje da je počinila produljeno krivično djelo pronevjera u službi.

"Optužnicom se Stojak sumnjiči da je u razdoblju od 1. januara 2021. godine do 7. septembra 2021. godine, kao uposlenica pravne osobe "TIOIL" iz Viteza, obavljajući poslove poslovođe za benzinske pumpe poslovne jedinice i to benzinska pumpa Čapljina 1, benzinska pumpa Čapljina 2, benzinska pumpa Masline-Stolac i benzinska pumpa Stolac, kao jedina ovlaštena osoba od pravne osobe "TIOIL", da preuzima novac sa benzinskih pumpi koji potječe od prometa i predstavlja pazar pribavljen prodajom robe na pumpama, bila u obvezi da, izdaje naloge i polaže gotovinu, te potpisuje naloge za podizanje i polaganje na banku gotovine koja predstavlja promet na navedenim benzinskim pumpama s obavezom da ga položi na račun pravne osobe kojoj pripadaju navedene pumpe i koje posluju u ime i za račun ove pravne osobe, te ovlaštena kao poslovođa preuzimati pazar sa pumpi, polagati pazar na račun pravne osobe, voditi mjesečne inventure, prisvojila tuđi novac koji joj je povjeren kroz ovlaštenje i dužnost i rad kao poslovođe gore navedenih benzinskih pumpi u iznosu od 88.848,80 KM", saopćeno je iz Tužilaštva HNK.

Na taj način sebi je pribavila protupravnu imovinsku korist, što predstavlja iznos novca u visini utvrđenog manjka, a koji je sukcesivno prisvajala od ukupnog prometa poslovanja, kojim radnjama je prouzročila štetu pravnoj osobi "TIOIL" u vidu nastalog manjka novca.

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Također, Tužilaštvo HNK je, sukladno Zakonu, optužnicom predložilo Sudu oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od optužene u ukupnom iznosu od 88.848,80 KM.

Općinski sud u Čapljini je za 26. septembar 2023. godine zakazao ročište za izjašnjenje o krivnji optužene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije